*
top of page

Zoo u funkciji edukacije

Poboljšanje kvalitete života u gradu, pružanjem jednostavnih rješenja za mobilnost i sve inovativnijih usluga, ambicija je mnogih prijevoznika. U tu svrhu RATP, pariški javni prijevoznik čini sve što može kako bi poboljšao zadovoljstvo svojih putnika.


Stoga su pokrenuli sjajnu kampanju kako bi putnike podsjetili na važnost i nužnost dobrih manira. Ilustracije, koje prati francuski jezik, lako su razumljive svim putnicima svijeta. Ipak, mi smo se usudili priložiti prilagođeni i poučni prijevod.


Ne skači kao žabac kako bi izbjegao kontrolu i kupovinu karte. Vožnja bez karte predstavlja najskuplju vožnju.

Ponašaj se kulturno i civilizirano!


Uskakanje u vlak u zadnji tren predstavlja opasnost i dovodi do pomicanja voznog reda i kašnjenja svih ostalih putnika. Nemoj biti tvrdoglav kao magarac i prilagodi se. Ponašaj se kulturno i civilizirano!


Javni prijevoz ima svrhu pružiti uslugu prijevoza svim putnicima podjednako. Ljenivcima nije mjesto u prometu već u fotelji ispred televizora. Nisi sam i ne pravi se važan! Ponašaj se kulturno i civilizirano!


Ako koristiš mobitel u prijevozu, neka bude umjerene glasnoće. Na 86 decibela sigurno nije privatan niti povjerljiv razgovor. Ne šepuri se i ne uznemiravaj svojom stand-up zabavom ostale putnike.

Ponašaj se kulturno i civilizirano!


Naguravanje nije osobina putnika dobrih manira. Ne naguravaj se kao bivol. Ne znači da ćeš tako prije izaći iz vlaka.

Ponašaj se kulturno i civilizirano!


Ako putuješ s prtljagom, imaj obzira prema putnicima iza i oko sebe. Nemaš kornjačin neodvojiv oklop na leđima. Tvoj teret neka ne postane problem putnika oko tebe. Ponašaj se kulturno i civilizirano!


Prehrana nije poželjna aktivnost u javnom prijevozu. Ako te ipak ulovi glad ili žeđ, nitko ti neće zamjeriti ako iza sebe ne ostaviš smeće. Ne budi svinja i ne ostavljaj nered jer te isti može dočekati na povratku kući.

Ponašaj se kulturno i civilizirano!


Ljame vole žvakati i pljuvati svugdje oko sebe. Ako i sebe prepoznaješ u sličnim “sportskim” aktivnostima, takav nisi dobrodošao u javni prijevoz. Žvakačoj gumi nije mjesto na sjedalu, rukohvatu ili stajalištu. Odbaci je u koš za smeće.

Ponašaj se kulturno i civilizirano!


Lijepo je biti zaljubljen. Ipak, ljubavno gugutanje ostavi za privatna druženja kod kuće.

Ponašaj se kulturno i civilizirano!

Životinje često znaju biti nepravedno iskorištene za razne marketinške komunikacije i manipulacije i predstavljene u negativnoj konotaciji. U ovoj kampanji, ipak, Zoo je u funkciji edukacije i na duhovit i zabavan način pokazuje koje životinjske osobine možemo pronaći i kod pojedinaca u prometu. Pri tome, ne treba zaboraviti da nitko od nas nije otok sam za sebe kako u životu tako i u prometu. Osnova funkcioniranja prometnog sustava i preduvjet sigurnosti je naš osobni odnos prema svim dionicima. Trebamo obratiti pažnju jedni na druge, njegovati tolerantnost, strpljenje i empatiju prema zajednici. I sretni i zadovoljni stići na odredište.


Autor: Sanja Paić

Foto: RATP

19 views0 comments
bottom of page