*
top of page

Zone oslobođene od uporabe mobitela

Updated: Feb 11, 2021

Zone oslobođene od uporabe mobitela. Ne zvuči li to sjajno? Možete li zamisliti naše hrvatske gradove sa takvim mirnim i internet free zonama gdje se ljudi druže i gdje je izgovorena riječ jača od bilo koje pročitane? Mi možemo.

Znanstvenici sa sveučilišta u Bonnu razvili su aplikaciju za mobitele Menthal i uz pomoć nje kod 300 tisuća korisnika pratili korištenje mobitela.

Zaključci istraživanja, koje je prenio i magazin Spiegel, kažu da je ovisnost o mobitelu danas jednaka ovisnosti o nikotinu. Prosječni korisnik uključuje svoj mobilni telefon svakih 18 minuta, a 10% korisnika mobitel prima češće od svakih 10 minuta. Prosječan korisnik (od 300 tisuća promatranih ljudi) na pisanje poruka na aplikacijama poput Vibera i WhatsAppa dnevno potroši 30 minuta, a žene su tu aktivnije i na poruke troše 40 minuta dnevno.

Najkritičnija skupina su, očekivano, mlađi od 25 godina: oni dnevno na mobitelu provedu gotovo 4 sata, a u to vrijeme nije uračunano slušanje glazbe. Usto, većina ispitanika rekla je da im je najveća trauma kada se isprazni baterija.

“Tko koristi mobitel svakih 10 minuta nedvosmisleno je žrtva podsvjesnih mehanizama“ ističu autori studije.

Dodaju kako mnogi imaju apstinencijsku krizu kada su bez mobitela. Štoviše, znanstvenici su pronašli paralelu o ovisnosti o pušenju i pametnim telefonima i internetu.


“Kao što je i s pušenjem, i posezanje za mobitelom služi za ubijanje vremena“ kaže jedan od autora studije, psiholog Christian Montag.

Predviđa da će ovisnici o mobitelima uskoro trebati iznova otkrivati svijet, pa predlaže da, npr. tijekom vožnje autobusom ili tramvajem, gledaju kroz prozor.


No, dok jedni postaju ovisni, s druge strane raste otpor prema pretjeranom mobiteliranju, naročito kada je ono nepristojno i ometa ostale. Postavlja se stoga pitanje hoćemo li uskoro imati i zone oslobođene od uporabe mobitela, poput zone u kojima je pušačima pristup zabranjen.


#budikaohobotnica #hobotnicasastavom #pozitivanstavuprometuUredila: Sanja Paić

Izvor: Večernji list25 views0 comments
bottom of page