*
top of page

Znate li što znači phubbing?

Updated: Dec 6, 2020

Puno puta sam sjedila na kavi s prijateljicama i prijateljima dok su oni (ili ja) tipkali na mobitel. Isto sam tako puno puta vidjela mlađe generacije kako sjede zajedno za stolom i svatko gleda u svoj mobitel ili se čak dopisuju jedni s drugima (a sjede jedan nasuprot drugog).

Osim što je to, priznajem, nepristojno, takav način komunikacije (ako se to može nazvati komunikacijom) ima i određeni učinak na interpersonalne odnose.To stalno gledanje u ekran pametnog telefona dok smo okruženi drugim ljudima ima i svoj naziv – phubbing. Iako nema hrvatske riječi za taj fenomen, možemo ga najjednostavnije objasniti kao ignoriranje druge osobe zbog gledanja u ekran pametnog telefona. I upravo bi vas taj phubbing mogao koštati prijateljstva i veze.


Istraživanje Jamesa A. Robertsa i Meredith E. David s Poslovne škole Hankamer sa Sveučilišta Baylor u SAD-u, pokazalo je da phubbing utječe na zadovoljstvo u vezi, pa na kraju i u životu.

Istraživači su ispitali 453 odraslih ispitanika i otkrili da kada partner gleda u mobilni telefon, druga osoba se osjeća ignorirano i da njihovo zadovoljstvo vezom opada.

„To manje zadovoljstvo vezom pak dovodi do manjeg zadovoljstva u životu i na kraju, veće razine depresije“, otkrio je Roberts.


Iako je ovo istraživanje ispitivalo zadovoljstvo romantičnom vezom, te rezultate možemo prenijeti na apsolutno sve odnose – s prijateljima, kolegama na poslu, roditeljima, djecom… jer uzrok i posljedica su svugdje isti – phubbing, odnosno ignoriranje zbog gledanja u mobitele dovodi do osjećaja usamljenosti i neželjenosti, što uzrokuje destabilizaciju odnosa. Na kraju krajeva, zašto bi uopće htjeli s nekim na kavu ili na neki dogovor ako će stalno gledati u pametni telefon?

Kao što nam je već poznato, tehnologija nam je omogućila da nam cijeli svijet bude nadohvat ruke. S druge strane, previše informacija i komunikacija putem Interneta nas udaljava jedne od drugih - emocionalno i fizički.


„Takva vrsta povezanosti sa sobom može donijeti osjećaj nepovezanosti. Kada je većina naše svakodnevne komunikacije površna, imamo osjećaj da nas nitko ne vidi, ni ne čuje. Ironično je da pokušavamo ublažiti tu osamljenost tako da posežemo za svojim pametnim telefonima i tražimo trenutačno i lako povezivanje, što je na kraju i izvor naše osamljenosti, umjesto da stvaramo dublju povezanost s ljudima koji nas okružuju, kroz razgovor i iskustva licem u lice. Moderna tehnologija nas drži usamljenima zajedno“, napisala je u svom članku dr. Jan Hills.


#budikaohobotnica #hobotnicasastavom #pozitivanstavuprometu #želimznativiše


Uredila: Sanja Paić

Foto: Internet

38 views1 comment
bottom of page