*
top of page

Znate li što je speed?

Ova jeziva priča što se kotrlja već danima u regiji će možda, ali samo možda natjerati neke roditelje da progledaju, izvuku glavu iz „pijeska“, otvore oči i naćule uši. Trebala bi i sve učitelje, profesore, pogotovo razrednike... Naravno i sve adolescente od 14 nadalje do 30-te... Ali, uvjerena sam se da ćemo za 15 dana sve zaboraviti.Znate li što je speed?

Da se to pitanje postavi roditeljima prvih razreda srednjih škola, bojim se da ni 25% roditelja ne bi znalo kakva je to supstanca i što čini organizmu mlade osobe. Navodno ni otac iz ove jezive priče nije znao da mu sin konzumira droge, između ostalih speed.


Speed je odurna kemija koju je npr. koristio rastrojeni Hitler, koja razara mozak i unutarnje organe i relativno brzo razvija ovisnost. Brutalno ubojstvo 89-godišnje žene u vlastitom stanu, prije 2 godine u Splitu, a koje je počinio 15-godišnjak koji baku uopće nije poznavao, pokrenulo je brojna pitanja. Naime, taj dječak je već bio "navučen" na teške sintetičke droge i zato je slučaj još više zgrozio javnost. Ali to je samo jedna od niza groznih priča u zadnjih par godina, gdje su mladi bili nasilni prema drugima ili nasilni prema sebi nakon konzumiranja speeda ili neke druge kemije.


Nažalost, ova pandemija i izolacija je dodatno doprinijela da sve mlađi posežu za drogama, nesvjesni opasnosti koje donosi takvo eksperimentiranje i "zabava". Posljedice uzimanja speeda su teški poremećaji bubrega i pluća, oštećenje jetre, neishranjenost, smanjeni imunitet, srčane smetnje, nesanica i oštećenje mozga.

Kod emocionalno nestabilnijih mladih ljudi, ovisno o količini i jačini speeda mogu se relativno lako razviti psihotične epizode, pa čak speed može „okinuti“ shizofreniju. Speed spada u skupinu sintetičkih droga pod zajedničkim nazivom amfetamin, čiji je najači oblik metamfetamin i najčešće se na našem tržištu pojavljuje u obliku praha.

Speed po svojim manifestacijama nalikuje kokainu, ali je znatno jeftiniji, pa je to glavni razlog što ga koriste mladi i oni plićeg džepa.


Studenti na većini sveučilišta SAD dobivaju materijale o štetnosti speeda, u kojima piše da amfetamini i metamfetamini uzrokuju ubrzan puls i ubrzano disanje, povišen krvni tlak, nesanicu i gubitak apetita, može doći do znojenja, glavobolje, zamagljenja vida, vrtoglavice i tjeskobe, moguća su trajna oštećenja bubrega i dišnog sustava, i dugotrajno uzimanje velikih doza može dovesti do psihoze, koja uključuje halucinacije, opsjene i paranoju te su mogući smrtni ishodi.


Mladi ga vole jer izaziva živahnost, euforiju, brbljavost, osjećaj fizičke nadmoći, agresiju i podiže samopouzdanje što je ključno jer je to upravo ono što mnogim mladima kronično nedostaje.

Istraživanja pokazuju da je više od 33% mladih anksiozno, te se otuda regrutiraju mladi eksperimentatori, pa zatim ovisnici.


Zašto su preventivne aktivnosti u školama od esencijalne važnosti?

Jer su mladi u riziku vidljivi već od 5 razreda osnovne škole... tihi, plašljivi, nesigurni, žrtve u školi i kod kuće i očito je da jedino prevencija može dobiti bitku protiv ovog Golijata. Snage reda, policija i pravosuđe diljem planete su je odavno izgubile.Autor: Ingrid Šandorov

Foto: Internet

Izvor: Facebook

101 views0 comments
bottom of page