*
top of page

Zlarin – prvi hrvatski otok bez plastike

Tri mlade studentice i buduće znanstvenice su uzele stvar u svoje ruke i, uz pomoć neprofitne organizacije za obnovljive izvore i zaštitu okoliša Terra Hub, uspjele svoj otok Zlarin i njegove mještane osvijestiti i osigurati ljepšu i čišću budućnost za njih i njihovu djecu.


Među četiri inovativna rješenja za zaustavljanje zagađenja Jadranskog mora plastičnim otpadom, a u okviru inicijative Adriatic Plastic Challenge 2018., projekt „Zlarin – otok bez plastike“ dobio je najbolje ocjene.


Nagrađeno rješenje ponudile su tri djevojke Ana Robb, Nataša Kandijaš, Ivana Kordić i Jelena Radošević porijeklom sa Zlarina, s ciljem da ovaj otok postane prvi hrvatski otok bez jednokratne plastike.


Inicijativa 'Za Zlarin bez plastike' je definitivno zaživjela. Neki su je jedva dočekali, dok su je drugi samo prihvatili. "Posebno nam je simpatično čuti zlarinsku djecu kako objašnjavaju turistima da im plastične boce nisu potrebne i neka koriste termosicu jer smo mi Zlarin bez plastike" govori Nataša Kandijaš jedna od inicijatorica projekta i objašnjava da su projekt podržali i Turistička zajednice i mjesni načelnik.


Lokalni ugostitelji i trgovački objekti su se brzo uključili, budući da su oni ti koji direktno provode promjenu. Neke proizvode poput slamki ili plastičnih poklopaca za kavu za van su jednostavno odlučili ne koristiti. Plastične vrećice za voće i povrće su zamijenili papirnatim vrećicama. Mnogi lokalci su se već naučili nositi svoje platnene torbe.


Cilj projekta je osvijestiti ljude da budu odgovorni potrošači i da ne zamjenjuju jednu vrstu otpada drugom. "Umjesto jednokratnih čaša na feštama i događanjima koristimo višekratne, perive čase, itd. Pripreme traju već mjesecima. Od pronalaska alternativnih proizvoda jednokratnoj plastici, izrade informativnih letaka i tabli, do kreativnih radionica i edukacija", govori Nataša i otkriva da su sezonu otvorili zanimljivim radionicama o kompostiranju. 

Kompostiranjem biootpada (sirovih ostataka voća i povrća) može se smanjiti količina smeća u kućanstvu za preko 30%. Budući da ZLARin KOmpostira rodio se i Zlarko prvi javni komposter na otoku.


U planu je i radionica šivanja vrećica za voće i povrće od starih zavjesa, što je ideja lokalne iznajmljivačice koja je vrećice za svoje turiste već sašila.

Projekt znači mnogo za otok i njegovo stanovništvo iz više aspekta. Prije svega ljudi su se ujedinili i potakli jedni druge na velike promjene. Prvi koraci prema životu bez jednokratne plastike su učinjeni. "Ne možemo reći da smo je se u potpunosti oslobodili, ali zajedno tražimo načine kako odmoriti od plastike!" kaže Nataša. Promjena je velika i na svima nama je da u potpunosti zaživi.

Otvorile su se mnoge potencijalne suradnje i tržišta o kojima dosad većina nije ni razmišljala, a nove ideje se stvaraju svaki dan.


Uredila: Sanja Paić

Foto: TZ Zlarin17 views0 comments
bottom of page