*
top of page

Zen Opuzen

Na pola puta između Splita i Dubrovnika, i tek nekoliko km uzvodno od ušća rijeke Neretve, nalazi se Opuzen. Grad koji se, uz Metković i Ploče, ugnijezdio kao jedan od tri najvažnija u čudesnoj dolini Neretve gdje se pak svake godine rađaju najfinije hrvatske mandarine i lubenice. Ali na toj prvoj crti poljoprivrede, znanje većine nas će o tom prekrasnom kraju stati, potpuno nepravedno.

No, postoji ta mala, ujedinjena grupa ljudi, u namjeri da se nešto promjeni i da se prestane kukati o tome kako ništa ne valja, zahvaljujući kojoj je u posljednjih nekoliko godina pola svijeta posjetilo Opuzen, taj maleni dragulj na jugu Hrvatske.


Razlog je prijateljski festival ulične umjetnosti Zen Opuzen. Pokrenut ranog srpnja, sada već skoro pa davne 2015., ovaj umjetnički festival u nekoliko je godina potpuno promijenio vizuru Opuzena, itekako ju uljepšao, doveo brojne umjetnike iz svijeta, regije i naravno cijele Hrvatske i postavio se kao važan kulturno-umjetnički događaj na samom jugu. Prije svega, postao je mjesto gdje želite biti ljeti ako vam je do ležernih i iznimno zabavnih druženja.


"Osnovni okidač za pokretanje festivala je bila činjenica da je 2013. i 2014. ogroman broj naših prijatelja napustio Opuzen i otišao put Irske, Njemačke, Engleske u potrazi za boljim sutra. Nestalo je društvenog elana, svi su čekali da se nešto dogodi, da padne s neba. Praktički smo imali osjećaj da nas je ostalo samo par i da, ako sami ne dovedemo kreativne i zanimljive ljude u Opuzen, da će biti samo još gore. Za ideju su nas inspirirala putovanja po Europi gdje smo vidjeli kako svakodnevica može izgledati; da ne mora biti jadna, nemaštovita, uvijek ista. Odluku o organizaciji ovako nečeg nam je olakšala i činjenica da imamo prijatelje u Zagrebu, regiji i ostatku Europe koji su bili spremni doći u dolinu Neretve, u Opuzen i stvoriti nešto s nama.” govore pojedinci koji zaraznim entuzijazmom stvaraju ovu umjetničku priču, a najradije se objedinjuju kroz ime svoje udruge St. Valerio.


Na pitanje tko je Sveti Valerio, odgovaraju s razvučenim smiješkom na licu: “To je alter ego najvećeg i najpoznatijeg opuzenskog bonvivana, Dunda Veljka, koji je u trenucima najveće opuštenosti sebe običavao zvati “Santa Valerio”. I (skoro) 30 godina nakon smrti, spomen na našeg Dunda izaziva pozitivne emocije popraćene neizostavnim prepričavanjem njegovih šala, dogodovština i ljubavnih pustolovina.”


"Opuzen i dolina Neretve su jedinstveni i svakako se isplati doći na vikend ili čak cijeli tjedan. Naravno, prvo morate obići cijeli Opuzen i pohvatati sve murale i graffite koji ga krase. Možete pješice ili biciklom. Onda se trebate popeti na Forticu odakle puca pogled na cijelu Dolinu, tu ćete zapravo dobiti predodžbu gdje se točno nalazite. Ako ste ovdje za vrijeme ljetnih mjeseci, obavezno otiđite na ušće Neretve odnosno popularno zvano samo ‘Ušće’ gdje ćete se kupati na velikoj pješčanoj plaži, guštati u hladnoj pivici, baciti picigin, a možete i kajtati jer je ovaj dio idealan za kitesurfing, a od 2011. je pokrenut projekt Neretva kitesurfing koji se vrlo uspješno provodi. Nakon toga možete se ˝ražentati˝ u Velikoj Neretvi skokom s opuzenske rive. Jedan dan rezervirajte za posjet močvari koja bi uskoro trebala postati zaštićeni Park prirode Delta Neretve, a kad ogladnite počastite se brudetom od jegulja i žaba. Vegetarijanci će naći puno povrća i voća za izbor tako da nitko ne ostaje uskraćen za doživljaj ovdje" kažu domaćini.


Uredila: Sanja Paić

Foto: internet

18 views0 comments
bottom of page