*
top of page

Započela je obnova željezničkog kolodvora u Rijeci

Updated: Apr 6, 2020

Radovi na obnovi zgrade derutnog riječkog Željezničkog kolodvora započeli su postavljanjem skele, a trajat će punih godinu dana.

Projekt obnove, vrijedan 15,8 milijuna kuna bez PDV-a, uključuje cjelovitu sanaciju pročelja zgrade, sanaciju prostora za prijam i otpremu putnika, sanaciju službenih prostora prometnog osoblja, sanaciju sanitarnog čvora za putnike i klimatizaciju zgrade, a izvođač je zajednica ponuditelja koju čine HEDOM i Spektar Gradnja.Postavljanjem skele napokon započinju dugo iščekivani radovi na rekonstrukciji putničkog Željezničkog kolodvora, koji su, prema planovima HŽ Infrastrukture, trebali ove godine biti završeni. No, raspisivanje natječaja se oteglo radi zahtjeva konzervatora, budući da je riječ o zgradi unutar registrirane urbanističke cjeline grada Rijeke upisanoj u Registar nepokretnih spomenika kulture Republike Hrvatske, koja još od izgradnje 1891. do danas primarno obnaša svoju izvornu funkciju.


Na zahtjev Konzervatorskog odjela u Rijeci još 2008. godine izvedeni su sondažno-istražni radovi slojeva boje i žbuke na pročelju zgrade. Temeljem pronađenih elemenata izrađen je projekt uređenja pročelja kojemu će biti vraćen prvobitni izgled i boja. Prema pronađenim originalnim dijelovima stolarije, bit će izrađena nova, drvena stolarija, također u skladu s izvornim izgledom zgrade. Izvorna stolarija ukrasnim je elementima pratila namjenu kolodvorskih prostora, što će u cijelosti biti restaurirano.


Projekt unutarnjeg uređenja prostora za prijam i otpremu putnika obuhvaća prostore vestibula, vjetrobrana, hodnika, garderobe, čekaonice i prolaza.Uredila: Sanja Paić

Izvor : novilist.hr

26 views0 comments
bottom of page