*
top of page

Zajedno u borbi protiv Korone

Resursi su elementi procesa neophodni da se zahtjevi na ulazu u proces kroz provedbu aktivnosti pretvore u planirane rezultate na izlazu iz procesa.
Sad koji bi resursi mogli biti u ovom procesu:


1. Npr. zaštitne maskice - najprije je rečeno kako se ide u hitnu nabavu s poduzećem koje je osnovano prošle godine, a zatim da stiže donacija izvana. Pa da maskice treba stalno nositi, pa da ih ne treba nositi. Pa da su bolje krpene, pa da su krpene štetnije. Još se danas ne zna kako ćemo se morati ponašati kad se počne raditi. Za sad većina ne nosi maske.

2. Sredstva za dezinfekciju - cijena im je naglo porasla.

3. Bolnički smještaj - krevet i sve ostalo. Pripremljeni su šatori i Arena za prijem novih bolesnika. Za sada je omjer 1:4 bolesnik u bolnici (bolesnik doma u karanteni).

4. Zdravstveni radnici - sve više rade pogreške što je vjerojatno posljedica premorenosti, a njihove su pogreške preskupe. Pitanje je koliko povećanje broja novih bolesnika mogu još izdržati.

5. Volonteri koji, iako nemaju previše znanja o zdravstvenoj skrbi,trenutno pokušavaju skrbiti za bolesnike izvan bolnice. Ovdje smatram kako smo svi mi koji dobivamo plaću iz Državnog proračuna, a koji nismo u rizičnoj skupini od oboljenja, i koji smo doma na GO, sada trebali dobiti radnu obvezu i pomagati volonterima.

U upravljanju rizicima to se zove hazard. Kad bi pomagali volonterima, odnosno Crvenom križu i lokalnim stožerima CZ, mogli bi:

- pomagati oboljelima i u samoizolaciji kako bi zdravstveni radnici mogli normalno raditi svoj posao

- svi mi bi u tom radu naučili kako se pravilno i sigurno ponašati te to znanje prenosili na druge.

6. Informatički sustav stožera CZ.

Autor: Dražen Kaužljar

Foto: Internet

24 views0 comments
bottom of page