*
top of page

Zagrlite stablo..

Updated: Feb 25, 2020

Od davnina postoje priče i teorije o drveću koje liječi. Zasnivaju li se one samo na mitu ili ipak imaju realnu osnovu? Umorni ste, iscrpljeni, imate zdravstvenih tegoba – zagrlite drveće!


Suvremena istraživanja, koje provode Japanski znanstvenici Qing Li  i suradnici, kažu  da  je „kupanje“ u šumskom zraku ljekovito, a odnosi se na  boravak u šumi u cilju relaksacije i rekreacije uz udisanje isparljivih tvari  nazvanih Fitoncidi, odnosno esencijalnih ulja šumskog drveća, koji su antimikrobni isparljivi organski spojevi kao sto su α-pinene and limonene.

Grupa autora je objavila (Environ Health Prev Med. 2010 January) da „kupanje“ u šumskom zraku povećava aktivnost  i broj NK stanica – poznatih po antikanceroznom djelovanju. Fitoncidi koje oslobađa šumsko drveće smanjuju produkciju stresogenih tvari što također povećava aktivnost NK.


Područje izučavanja djelovanja Fitoncida danas se naziva – dendroterapija, liječenje drvećem ili uz pomoć drveća, kaže Mihail Semjonovič Vinogradov, ruski znanstvenik.


Postoje zapisi da su još u pretkršćansko doba djevojke odlazile brezi da bi nakupile pozitivne energije, da im udaja i život budu sretni.

Trudnice su sjedile pod lipom, a ranjene vojnike su stavljali ispod hrasta da od njega dobiju snagu za iscjeljenje rana.

Vidari su preporučivali ne samo sjedenje pored drveća, nego i penjanje po njemu, takozvano drvolaženje, kako bi se snaga drveta što više preuzela, odnosno razmijenila s čovjekovom.


Stanite licem prema drvetu na rastojanju 40–60 cm, zatvorite oči i opustite se. Koncentrirajte se na to da primate njegovu energiju, udišete miris i zamislite da se vašim tijelom odozdo nagore lagano podiže toplina i opuštenost. Istodobno počnite raditi vježbe disanja, koje će pomoći u raspoređivanju dobivene energije po čitavom tijelu. Breza

Ukoliko osoba ima problema s unutarnjim organima treba zagrliti svoje drvo kao najboljeg prijatelja. Uvijek je najbolje da se za terapiju koristi živo drvo. Breza je najpopularnije drvo za samoliječenje jer je bogata nizom iscjeljujućih i ljekovitih svojstva, a dovoljno je i jednom na tjedan otići do breze, zagrliti ju i ostati tako oko 15 minuta.

U lišću breze je moguće pronaći flavonoide, karoten, rutin, vitamine i eterična ulja. Čaj od breze je odličan liječenje bronhitisa, upalnih procesa na koži, upale pluća te za poboljšanje cirkulacije. Pomaže radu jetre te omogućava brže zarastanje rana. Pomoću čaja možete pomladiti tkivo pa i oprati kosu kako bi imali gušće vlasi.


Hrast

Više je razloga zbog čega se hrast smatra kao lijek, budući da potiče cirkulaciju te ubrzava proces izlječenja. Mnogi se odlučuju na korištenje ljekovitih svojstva hrasta jer zrači pozitivnom energijom.


Kesten

Kesten liječi nesanicu i pomaže kod reume. Mnogi smatraju kako upravo ovo drvo može ukloniti napetost bez obzira na uzrok.


Bukva

Bukva je odlična jer poboljšava cirkulaciju, štiti od stresa te pomaže ojačati koncentraciju.


Bor

Jeste li znali da boravak u borovoj šumi čovjeka može spasiti od problema dišnog sustava kao što su bronhitis, kihanje i kašljanje? Dobar je jer uklanja psihički oblik napetosti.


Poznato je da se  čovjek poslije jedne kraće večernje šetnje po vrtu ili po gradskom parku, osjeća mnogo bolje i pomlađeno.


Poruka, dakle, glasi: naučite komunicirati s prirodom, slijedite  njezine poruke – jer to nam pomaže ako u to vjerujemo!

Samoliječenje drvećem je zdravstveno preventivni koncept koji kaže da „svako naše vjerovanje, kuje naše djelovanje”.


Vjerovanje u drveće koje liječi – pokreće pojedinca na pozitivno zdravstveno ponašanje – šetnje i boravak u prirodi.Uredila: Sanja Paić

Foto: Sanja Paić
55 views1 comment
bottom of page