*
top of page

Zabok, grad mladih, grad urbane kulture

Zabočka urbana kultura (ZUK) manifestacija je koju je pokrenula Bojana Birač, voditeljica projekta koji su poduprli udruge Regenerator i Mraz, Pučko otvoreno učilište Zabok, Gradska galerija, Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću (ŠUDIGO), Grad Zabok, Ministarstvo kulture. Ovogodišnji ZUK bio je prvi, no ne i posljednji. Tendencija je da on postane tradicionalan."Kroz projekt želimo pozicionirati Zabok na kulturnu i urbanu kartu Krapinsko-zagorske županije i Republike Hrvatske" istaknula je Bojana Birač koja želi da ova manifestacija postane događaj koji bi se u Zaboku održavao svake godine i prešao u njegovu kulturnu tradiciju.


Marina Mesar OKO poznata je street art umjetnica čiji su radovi, slike, murali i instalacije, izlagani od Brazila preko New Yorka do Tokija, Londona… Poznata je po tome da najčešće crta crno-bijele ljude sa životinjskim glavama, obučene u odjeću iz viktorijanskog doba.

"Zadnjih 15 godina jedan od glavnih motiva svih mojih radova su čovjekolike životinje, koje nam kroz svoju naraciju donose poruke osnaživanja i malih skrivenih poruka, kao i basne uz koje smo svi odrasli. Simbolika ptica me fascinira oduvijek, ne samo njihova fizička sloboda da kruže nebom i promatraju svijet iz nekih viših sfera, već simbolizam koji se proteže kroz različite religije i vjerovanja. Simbol besmrtnosti i kao nosioci duša s jednog svijeta na drugi. Djeluju toliko krhko, a opet toliko bezvremenski" govori Marina Mesar o svojim radovima.I dok je Marina oslikavala zid Šudiga, bivši Šudigovci Tihomir Krklec Afrika i Iva Habus izlagali su svoja umjetnička djela. Afrika je Zabočanima predstavio radove grafike iz posljednjeg ciklusa, seriji ilustracija koje je umjetnik, fasciniran keramičkim ornamentima s početka 20. stoljeća, snimio u Zagrebu nakon snažnog potresa. Istražio je i foto dokumentirao haustore i hodnike glavnog grada.Iva Habus predstavila je svoj hand made nakit AVI. Iva je članica Hrvatskog društva likovnih umjetnika, 2007. upisala je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, odsjek za Animirani film i nove medije, a 2011. godine seli studij na grafički odsjek. U jesen 2013. odlazi na jednosemestralnu studentsku razmjenu Erasmus na University of Arts Poznan u Poljskoj, gdje studira na grafičkom odsjeku. Godine 2014. upisala je diplomski sveučilišni studij grafike na Akademiji likovnih umjetnosti Zagreb u klasi red.prof. Roberta Šimraka. Kontinuirano izlaže u zemlji i inozemstvu.


Gdje je ZUK, tu je i glazba. Za nju je bio odgovoran DJ Jan Kinčl, glazbenik i producent poznat na lokalnoj i regionalnoj techno house sceni.Foto: Bojana Birač/Ira Šutina

17 views0 comments
bottom of page