*
top of page

Zašto izaći na izbore...

Updated: Jan 2, 2020

Vjerojatno ste čuli da se događaju izbori. U nedjelju 22. prosinca održati će se prvi krug predsjedničkih izbora. U slučaju da niste razmišljali o izlasku na izbore jer mislite da nema neke koristi od toga, dajemo nekoliko razloga zašto treba izaći na izbore.#1: Živiš u demokraciji! Deal with it. Civilizacija je stara nekoliko tisuća godina i kroz ta tisućljeća imali smo nekoliko oblika vladavine od kojih su najčešći bili monarhija, diktatura i demokracija. Europska unija je osnovana na temeljima demokracije, što znači da u njoj glavnu ulogu i glas imaju sami građani. Budući da živimo u predstavničkoj demokraciji, ne donosimo odluke mi sami na velikim vijećima građana, nego odabiremo one kojima dajemo svoje povjerenje da odlučuju umjesto nas. Tako funkcionira demokracija. Iskoristite svoje pravo!


#2: Zašto dopustiti da netko drugi bira umjesto tebe?

Ne volite kada netko odlučuje umjesto vas, zar ne? Primjerice, nećete dopustiti da vas netko natjera da jedete kikiriki ako ste alergični na njega ili nećete protiv svoje volje upisati neki faks koji vas ne zanima. Kakve to veze ima s izborima, pitate se? Pravo glasa koje imate kao građanin Hrvatske vam upravo daje pravo odabira onoga što želite. Budući da živimo u demokraciji i to u njezinom predstavničkom obliku, to znači da odabiremo one koji će nas predstavljati. Svojim glasom vi dajete potpuno pravo nekome drugom da odlučuje umjesto vas, a to je ogromna odgovornost. I onda vi ne izađete na izbore i netko drugi odabere predstavnike umjesto vas. Glupo je to dopustiti, zar ne?


#3:Oduzima malo vremena, a jako je učinkovito!

Da niste uopće pokazali zanimanje za politiku, unazad nekoliko dana sigurno ste vidjeli neku reklamu ili video ili čuli kratku vijest o izborima, najvjerojatnije u obliku nečije političke kampanje. Političke stranke koje su se kandidirale za ove izbore vodile su kampanju nekoliko tjedana ususret izbora, kako bi glasači čuli za njih i potencijalno im dali glas. Nije potrebno puno da se osvrnete na nešto od toga što govore i prepoznate s čijim stajalištima se slažete. Guglanje neke stranke oduzima 10 minuta života, a sam proces glasovanja traje doslovno 3 minute.


#4: Izbij argument drugima iz rukava!

Koliko ste puta čuli starije kako su mladi inertni, nezainteresirani i da samo gledaju na sebe? Tako nešto nije ugodno za čuti, a još je gore ako su takvi komentari točni i nemaš ništa za reći u svoju obranu, zar ne? Stoga, informirajte se, ne treba vam puno vremena, izađite na izbore i pokažite sebi i ostalima da možete biti odgovorni i brinuti o društvu u kojem živite!


Izađi na izbore 22. prosinca i izaberi svog predsjedničkog kandidata! Zastupat će tebe, ali i sve nas punih četiri godina!


Uredila: Sanja Paić

Izvor: srednja.hr

Foto: Internet


21 views0 comments
bottom of page