*
top of page

YOUMOBIL i mladi kao budućnost mobilnosti

Često se kao jedan od razloga zbog kojih mladi odlaze iz svojih domova u ruralnim područjima i migriraju u veće gradove ili izvan svojih država, spominju ograničene mogućnosti mobilnosti. S obzirom na intenzivne demografske promjene u ruralnim područjima središnje Europe, nameće se potreba i za poboljšanjima u sustavu javnog prijevoza. Iako građani Europe promiču alate dijeljene mobilnosti i zajedničkih fleksibilnih prijevoznih usluga orijentiranih na potražnju, tek nekolicina je usmjerena na ruralna područja središnje Europe.


U cilju poboljšanja javnog prijevoza mladih na području središnje Europe pokrenut je projekt YOUMOBIL čiji su osnovni ciljevi poboljšanje sustava javnog prijevoza za mlade koji žive na ruralnim područjima te omogućavanje jednostavnijeg pristupa europskim i nacionalnim prometnim mrežama.

Kako bi se taj cilj postigao, partneri u projektu YOUMOBIL surađivat će s lokalnim zajednicama mladih, stručnjacima i donositeljima odluka kako bi proveli pilot-aktivnosti koje se temelje na novim IT i prijevoznim uslugama. Pilot-aktivnosti temeljit će se na stvarnoj potražnji, a svrha im je iskoristiti potencijal novih tehnologija i znanja prikupljenog na radionicama i sastancima. Uz to, istražit će se mogućnosti doprinosa mladih koji svojim inicijativama mogu pridonijeti revitalizaciji nefunkcionalne željezničke infrastrukture u cilju poboljšanja atraktivnosti i imidža javnog prijevoza.

Uz provođenje pilot-aktivnosti, predstavnici slovačkog grada Brezna predstavit će ulogu mladih u revitalizaciji željezničke infrastrukture, a ostali partneri, među kojima je i HŽ Putnički prijevoz, pripremit će dokumentaciju za potrebna ulaganja i organizirati radionice za mlade.S obzirom da projekt YOUMOBIL prvenstveno adresira mobilnost mladih u ruralnim područjima i korištenje javnog prijevoza kao održivog oblika prijevoza, u sklopu projekta HŽPP je od 11. srpnja 2020. do 11. srpnja 2021. petkom i subotom uveo noćne vlakove na relaciji Zagreb GK — Ivanić-Grad — Zagreb. Vlakovi su bili namijenjeni mladima iz prigradskih sredina istočno od Zagreba koji do kasnijih sati ostaju u Zagrebu zbog posla, zabave ili kulture.

Unatoč pandemiji vlakovi su bili izvrsno prihvaćeni, a aktivnosti u sklopu projekta nastavljene su ukrašavanjem unutrašnjosti elektromotornog vlaka serije 6111.


U skladu s temama za koje su mladi izrazili interes tijekom radionica, u suradnji sa svojim mentorima učenici odjela Unutrašnje arhitekture, Dizajna metala, te Grafičkog i Slikarskog odjela Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zagreba izradili su vizuale.Umjetničke radove izradili su učenici Emma Lorena Alapić i Ema Pešice pod vodstvom mentora Andre Grdinića; Leonardo Bartulac, Doroteja Korinčić, Tonka Lepen, Leonarda Matijević i Jana Pahel pod vodstvom mentorice Monike Meglić; Sara Brlić, Maša Međurečan, Klaudia Milić, Petar Mitrović, Jura Momčilović, Lucija Sabolić i Majda Vukalović pod vodstvom mentorice Vinke Mortigjija Anušić te Ida Blažinović, Ana Pogačić, Hana Pour, Maja Štefanko Jarčević i Virna Vrdoljak pod vodstvom mentora Duje Šuvara. U pratnji ravnatelja Filipa Pintarića i profesora mentora učenici su obišli oslikan vlak prije puštanja u promet.


Tako se u vlaku koji vozi na relacijama od Zagreba do Koprivnice, Moravica, Siska, Vinkovaca i Zaboka održava izložba učeničkih radova, a nastavak projekta YOUMOBIL predstavlja poticajnu suradnju mladih s javnim sektorom, daje im mogućnost slobode izražavanja i poziva mlade na vožnju vlakom.
Izvor: www.hzpp.hr20 views0 comments
bottom of page