*
top of page

VukovART

Updated: Feb 27, 2020

Brođani Krešimir Herceg i Filip Mrvelj kao prijatelji i poslovni suradnici rade nevjerojatne stvari. Gotovo svaka njihova kava je razmjena ideja, a najbolje od svega je to što kod njih ništa ne ostaje samo na priči.Statistike su na njihovoj strani jer ideje rado provode u djelo. U svibnju i lipnju rade novi VukovART-a projekt u gradu na Dunavu i Vuki gdje se predstavljaju remek-djela uličnih umjetnika koja mijenjaju vizualni identitet grada i čine ga ljepšim mjestom za život, a grad heroj miču od fokusa rata i stvaraju pozitivnu priču.


Između ideje i realizacije je puno rada, kako je to izgledalo u vašem slučaju?

Krešimir: Jedan dan me Filip nazvao da radim kampanju za izradu prve 3D slike u Vukovaru. Prihvatio sam to bez previše razmišljanja, jer i inače radimo na zajedničkim projektima. Naravno da sam morao i bojati, kako to i inače biva s njim, jer je vrijeme bilo katastrofalno, i nekako je uspio završiti sliku razrušenog mosta preko Vuke.

Filip: Kako je 3D slika interaktivna, postala je hit i ubrzo se putem društvenih mreža i medija poprilično raširila vijest o tome. Mi smo već imali ideju organizacije ovakvog festivala i tako smo počeli razgovarati s gradom Vukovarom o tome.


Tko je imao najviše sluha za vašu ideju?

Krešimir: Definitivno grad Vukovar. Tome je doprinijela vijest svih medija o novoj turističkoj atrakciji, srušenom mostu, tako da su razgovori o festivalu i sve ideje ubrzo dogovorene s Gradonačelnikom Penavom i ostalom ekipom u gradu.


Što je zapravo VukavART?

Krešimir: Vukovart predstavlja novi koncept u kulturi Vukovara. Promovira Vukovar kao mjesto koje prihvaća sve umjetnike kao stvaratelje novih vrijednosti. Također, ovim konceptom mijenja se vizualni identitet grada i čini ga ljepšim, urbanim, modernijim mjestom za život. Oslikana područja predstavljaju i atrakciju za sve brojnije turiste, a Vukovar, luka na Dunavu, postaje luka umjetnosti – galerija na otvorenom, dostupna svima. Zamišljen je i kao platforma za sve umjetnosti, i u tom smjeru idemo, iako je glavni naglasak na vizualnoj umjetnosti. Ono što je bitno napomenuti jest da ovim konceptom dovodimo vrhunska svjetska imena Street Art scene. Do sada su održana tri Vukovart festivala gdje smo doveli 16 vrhunskih umjetnika, a nastalo je do 18 djela. Projektom na neki način radimo i edukaciju samim djelima, odnosno raznim stilovima i izričajima. Posljednje dvije godine smo proširili set aktivnosti samog festivala, a prvenstveno se to odnosi na art polumaraton kojim započinjemo festival, zatim radionice za djecu, koncerte, panel diskusije s naglaskom na kulturu i primjere dobre prakse. Od ove godine planiramo i taj dio dići na višu razinu cjelogodišnjim aktivnostima za djecu i odrasle u samom Vukovaru, a to ćemo uspjeti uz sponzorske ugovore.


Kako strani gosti reagiraju na Slavoniju?

Krešimir: Ako mislite na umjetnike, odlično. Nitko iz inozemstva ne poistovjećuje Hrvatsku s ravnicom, s Dunavom, s vrhunskom gastronomijom i prebogatom kulturnom ponudom, a iznad svega s velikim gostoprimstvom. Svima je jedina poveznica uz Hrvatsku more, a kako su neki i ranije posjetili Hrvatsku, posjetili su samo Jadransku obalu. I onda se nađu u jednom, za njih malom mjestu, kojim se oduševe. Kako radimo i u turističkim projektima, to je i česta reakcija turista jer malo očekuju od ove destinacije koja u biti nudi puno.


Imate li određenu rutu kojom ih provodite?

Filip: U pravilu uvijek imamo za umjetnike iznenađenja s ciljem da ih upoznamo s ovim krajem. Često to bude nemoguće u tolikom obujmu zbog posla koji je zahtjevan i koji traje, a kako se radi o profesionalcima, svi se trude napraviti što bolje umjetničko djelo pa nisu u mogućnosti obići sve kako smo zamislili. “Odvojiti” umjetnike od zida zvuči jednostavnije nego što izgleda u stvarnosti. Ipak, uvijek ih trudimo upoznati s baroknom jezgrom Vukovara, Vučedolom i Eltzom. Također, velika većina umjetnika istraži dosta toga prije dolaska i veže svoje radove uz ovo područje pa i sami pitaju za neke stvari.Izvor: samopozitivno.com

Foto: Ebrod.net


12 views0 comments
bottom of page