*
top of page

Vlakom iz centra Zagreba do City Center One East

Updated: Feb 11, 2021

Zadnjih dana sve su popularnija putovanja noćnim vlakovima po Europskoj uniji. Kad to kažem, mislim na osobe iz poslovnog i javnog svijeta koje se hvale na društvenim mrežama svojom vožnjom na nekoj od noćnih relacija. Čak su se i mediji zainteresirali.

Pozadina svega je podizanje svijesti o ekološkim problemima i nužnosti zaštite okoliša. Naravno, tada željeznica dolazi u prvi plan. Istina, nije realno očekivati kako će poslovni ljudi i osobe iz javnog života početi putovati noćnim vlakom iz Zagreba za Pariz, London, Madrid ili Berlin. Ta bi putovanja trajala dulje nego kad bi avionom otišli u, npr. London, obavili sastanak i vratili se u Zagreb. Vjerojatno i puno skuplje. Ipak, ovaj trend je zanimljiv.


Ovo je uvod u temu koliko se Zagreb i željeznica vole. Ako se pita one koji putuju na relaciji Zaprešić – Zagreb Glavni kolodvor – Dugo Selo, sigurno je ljubav neograničena. Oni koji žive uz tu prugu, a ne koriste vlak, sigurno ga baš i ne vole. Oni koji nisu blizu te relacije vjerojatno nemaju nekakvo posebno mišljenje o željeznici. Nije nešto drugačije niti obrnuto. Ne znam ni jedan infrastrukturni projekt završen na području Grada Zagreba. S obzirom na potrebu učinkovitije zaštite okoliša, sve više treba o tome razmišljati. Pa evo jedne hrabre i kreativne ideje.


Oni koji su u Zagrebu živjeli prije 30-40 godina sigurno se još sjećaju odlazaka u kino, kazališta i klubove te trgovine, kafiće i restorane u centru grada. Razvukle bi se tako šetnje od Britanca do Kvatrića, od Jurišićeve do Tkalčićeve, Teslinom i tako dalje. Danas su se šetnje prebacile na rubne dijelove grada u suvremene shopping centre. Na istok, jug i zapad grada. Uz njih se nalaze ogromna i besplatna parkirališta, a sve više je i besplatnih autobusnih linija prema tim centrima. Gužve su i na cestama i u shopping centrima. No, vlaka do tih centara nema. Niti jedan od njih ne nalazi se u blizini željezničkog kolodvora, osim možda City Center One East. On je u blizini kolodvora Zagreb Resnik, ili još bolje rečeno, industrijskog kolosijeka Zvijezda. Izađe li se iz okvira klasičnih stavova, vrlo se lako može zamisliti vlak koji vozi od Glavnog kolodvora do Borongaja i onda skreće prema Resniku. U Resniku se po obnovljenom industrijskom kolosijeku vozi do samog ulaza u City Center One East. Ili neku od drugih trgovačkih kuća u blizini.

Uz malo mašte i puno dobre volje ova ideja bi mogla i zaživjeti. Što vi mislite?Autor: Dražen Kaužljar

Foto: Unsplash / freestocks.org

114 views0 comments
bottom of page