*
top of page

Video nadzor kao psihološka prevencija u prometu

Ipak su svi ljudi od krvi i mesa, što bi značilo da ponekad radimo krive postupke, samo je pitanje što bi napravili kada smo sami, a što kada nas netko gleda. Psihološki gledano, osjećaj da nas nitko ne gleda nam daje tu nekakvu slobodu, pa čak u nekim situacijama i dozvolu za ''švercanje''. Koliko ste puta napravili neki manji prometni prekršaj i pomislili kako niste nikoga ugrozili, a ni sebe – jer vas nitko nije vidio.


Međutim, što je s onim 'većim'' prekršajima? Prelazak preko pruge kada je rampa zatvorena, možda nitko neće vidjeti takav prekršaj, a možda vlak bude bio brži. Ovdje bi kamera prvenstveno služila kao prevencija za sigurnost. Kada bi pješak ili vozač ugledao video nadzor na pružnom prijelazu, automatski bi zastao i razmislio što će biti njegov sljedeći korak. Naravno, uzmimo u obzir da Hrvatska ima željezničko-cestovne prijelaze na kojima nema rampe. Video nadzorom bi se sa jednog mjesta pratilo više lokacija, odnosno željezničko-cestovnih prijelaza pa bi strojovođa na vrijeme što se događa, a time bi se zasigurno sačuvalo ono najvrjednije – život.


Video nadzorna tehnologija je napredovala do tolike mjere da više ne služi samo za video snimak. Osim što postoje kamere koje imaju zoom i do 5 kilometara, one služe i kao pametno oko koje mjere brzinu kretanja, pa čak i kao analitički alat. U ovom slučaju bi se izračunavala gustoća prelazaka preko određenog željezničko-cestovnog prijelaza, a na temelju toga bi se planirala dodatna sigurnost.


Ovakva investicija pruža još veću sigurnost za sudionike u prometu.


Autor: Marijo Budimir

Foto: franck-v-unsplash51 views0 comments
bottom of page