*
top of page

Večeras će noćno nebo išarati suze svetog Lovre

Updated: Aug 14, 2020

Astronomi pozivaju gradove i općine na gašenje javne rasvjete od ponoći od jutra. Zašto? Zbog spektakla koji ćemo večeras moći pratiti na nebu.'Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni do oko 00:30 kada nam izlazi Mjesec koji će nam svojim sjajem ponešto smanjiti vidljivost sitnijih meteora. Najbolje vrijeme za opažanje je od ponoći do zore', piše u objavi.


Hrvatski astronomski savez danas organizira astronomska motrenja teleskopima, a osim Perzeida, pučkog naziva Suza Sv. Lovre, vidjet će se Saturn i Jupiter, a kasnije tijekom noći i Mjesec i Mars.Izvor meteora je periodični komet Swift-Tuttle koji u svojoj 133-godišnjoj putanji oko Sunca za sobom ostavlja trag prašine. Planet Zemlja presijeca taj trag u kolovozu i tako nastaje meteorski potok. Naziv 'Perzeidi' odnosi se na prividan izvor meteora koji se u ovom slučaju nalazi u zviježđu Perzej. Meteori se mogu pojaviti blo gdje na nebu, no ako u mislima produžite trag meteora unazad, vidjeti ćete da dolaze iz iste točke na nebu – radijanta.


Izraz 'suze sv. Lovre' koji se često koristi kao pučki naziv za Perzeide zapravo je postao popularan tek zadnjih pedesetak godina, kod nas, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Giovanni Pascolli, poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, opjevao je u pjesmi '10 Agosto' godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji padaju u to doba:

'San Lorenzo, io lo so perché tanto di stelle per l’aria tranquilla arde e cade, perché si gran pianto nel concavo cielo sfavilla…'


Sveti Lovro je kršćanski mučenik kojeg su 10. kolovoza 258. godine, po legendi, spržili na rešetki, a svojim je mučiteljima tom prilikom hrabro rekao 'gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu!'. U starohrvatskoj astrognoziji, meteori su pak poznati kao zvijezde padalice, svitci, proletuše, kresnice i feralići.Izvor: tportal.hr9 views0 comments
bottom of page