*
top of page

Varaždin po uzoru na Kopenhagen sadi prvi javni voćnjak u ovom dijelu Europe

Updated: Feb 27, 2020

Po uzoru na danski Kopenhagen i u Varaždinu je pala odluka gradskih otaca o sadnji prvog gradskog javnog voćnjaka u ovom dijelu Europe u kojem bi svatko mogao za svoje potrebe, ne i za preprodaju, besplatno brati voće. U sadnju prvih voćki kreće se ovog proljeća.Prvi javni voćnjak u ovom dijelu Europe zasadit će se na oko 300 tisuća kvadrata i biti će u njemu za početak vjerojatno bobičastog voća. U sjevernom dijelu grada kojeg su gradske vlasti naumile postupno pretvoriti u zelenu zonu bogatu javnim sadržajima, zasadit će ga i o njemu brinuti gradsko poduzeće Parkovi, a voće će u razumnim količinama i kontroliranim uvjetima smjeti brati i odnositi kući svi građani.


- Naravno, to se mora napraviti u kontroliranim uvjetima da odjednom ne nahrupi stotinu ljudi. Sa stručnjacima Parkova odabrat ćemo voćke, vjerojatno će to biti bobičasto voće. U Kopenhagenu imate borovnice, maline, jagode, niže jabuke. To treba biti pod uvjetima koji neće biti opasni za građane, niža stabla, ali i da nitko ne nabere tri kile voća pa da nose prodavati na plac. Na proljeće idemo sa sadnjom prvih voćki pa će za nekoliko godina biti plodova. To je ideja povezivanja građana s prirodom, ali i način da se djeci osigura prostor, uz ideju Čistoće da se na području Belih kipa, uz skloništa za životinje, napravi i mini zoološki vrt. Danas ne možete djetetu pokazati seosku staju ili mjesto gdje je netko u suživotu s konjima i drugim životinjama. Cijeli sjeverni dio grada, prema starom rukavcu Drave, pretvorit ćemo u takvu zelenu zonu u edukativne svrhe – najavio je Ivan Čehok, gradonačelnik Varaždina u kojem su ideju voćnjaka preuzeli od Kopenhagena.


U danskoj su metropoli, u kojoj o gradu razmišljaju kao o zajedničkom vlasništvu svih građana i žele da prostor koji dijele bude ljudima koristan, gradski vijećnici izglasali plan kojim žele osvjestiti važnost lokalnog i sezonskog u prehrambenom sustavu. Dio tog plana koji povezuje ljude s okolišem, educira ih o ekologiji i u konačnici normalizira zajednicu je sadnja javnih voćnjaka u kojem će građani sami brati i jesti voće potpuno besplatno. Potrebno je, kažu u Kopenhagenu, zdravije shvaćanje prehrambenog sustava kao i naučiti odakle hrana dolazi.Izvor: Tris.com.hr

Foto: undplash / Seyedeh Hamideh Kazemi13 views1 comment
bottom of page