*
top of page

Urbana priroda doprinosi kvaliteti života u gradovima

Updated: Aug 18

Šetalište Barbès­-Chapelle-Stalingrad, koje se proteže duž nadzemnog dijela linije 2 pariške podzemne željeznice, uskoro će biti bogatije za vrt površine 700 m2 koji će imati i svoju edukativnu namjenu. Urbana poljoprivreda se već proširila pariškim krovovima, a gradska uprava sada želi ozeleniti i površine prekrivene asfaltom.


Projekt Le projet des Fermiers généreux (Velikodušni poljoprivrednici) predstavlja partnerstvo tri tvrtke koje je podržala udruga Vergers urbains, a nedavno je pobijedio na gradskom natječaju kojim se neiskorištenim prostorima grada planira dati nova namjena.


Na površini od 700 m2, u prostoru omeđenom vijaduktima, ova će gradska šetnica krajem lipnja postati novi urbani vrt s povrtnjakom, rasadnikom, staklenikom, aromatičnim vrtom, kao i prostorom za edukaciju i druženje. Pješaci će se moći kretati vijugavim putem između povrća i aromatičnog bilja te u prolazu naučiti nešto u njihovom uzgoju.


U blizini ovog povrtnjaka bit će postavljene i dvije kućice, svaka veličine 29 m2, u kojima će svi zainteresirani moći posuditi vrtni alat i sjemenje, no isto tako planira se kušanje jela pripremljenih od lokalno uzgojene hrane te izložbeni prostor.


„Ideja je zapravo stvoriti prostor za lokalne stanovnike“, objašnjava Sébastien Goelzer, suosnivač udruge Vergers urbains. „Oni, na primjer, mogu doći po sjemenje, alat i savjet, a zatim stvoriti vlastiti zajednički vrt ispred svoje zgrade. Također mogu uzgajati svoje voće i povrće u ovom vrtu koji će za posjetitelje biti otvoren svaki dan.“


„Ovim projektom za susjedstvo i sve stanovnike Pariza stvaramo mjesto susreta, edukacije i dijeljenja iskustava“, izjavila je zamjenica pariške gradonačelnice Pénélope Komitès. „Projekt također ilustrira kako urbana poljoprivreda može biti oruđe u službi jačanja društvenih veza.“


Radovi na uređenju vrta su već započeli, a gradska uprava je pokrenula i natječaj za postavljanje tri kioska namijenjenih prodaji ekoloških proizvoda ili iznajmljivanju bicikala, čije se otvaranje očekuje već u srpnju ove godine.


Lokalna tržnica u Barbèsu, također smještena duž smjera šetališta, bit će obnovljena i dodatno opremljena novim prostorom za druženje i organizaciju kulturnih i sportskih aktivnosti.


Pariškoj gradskoj upravi očito ne nedostaje dobrih ideja. Možemo li se i mi ugledati na njih?!?Uredila: Sanja Paić

Izvor: parisculteurs.paris  


36 views0 comments
bottom of page