*
top of page

Urbana intervencija..

PLANTaža je mala osječka udruga za velike promjene, a jedan njihov projekt posebno je svima zapeo za oko.


Osječka Europska Avenija ovih je dana dobila novo ruho. Nađete li se na ovom mjestu, pažnju će vam definitivno ukrasti sjajan rad mlade akademske umjetnice Slađane Zubić.


Riječ je o projektu udruge PLANTaža pod nazivom "Urbane intervencije" koja, uz podršku grada i županije, želi urediti i popularizirati zaboravljene i napuštene lokacije u Osijeku s naglaskom na javni prostor kao mjesto stvaranja društvenih i alternativnih kulturno – umjetničkih pravaca.


Udruga djeluje već punih pet godina, a osnovalo ju je nekoliko entuzijasta s ciljem promicanja kreativnosti i ekologije kroz nova znanja i vještine. Tako je okupljena ekipa u zadnjih pet godina organizirala velik broj javnih događaja, radionica i edukacija. Najviše se ponose projektima kao što je osječki ReArt festival, Umjetničke klupe, Osječka knedla i Papergirl Osijek. Projekte im nije teško realizirati upravo zbog činjenice kako je od male ekipe spremne na velike promjene, udruga narasla na čak 42 člana, a pohvalili su se i odličnim, obiteljskim odnosima s drugim osječkim kulturnim i umjetničkim udrugama.


"Svi zajedno stvaramo pozitivne promjene u svojim područjima, a ona se često preklapaju što samo doprinosi još jačem povezivanju".


"Urbane intervencije", projekt koji je nastao zbog želje za uređenjem i popularizacijom napuštenih mjesta u gradu. Upravo je takva bila i tramvajska stanica na Europskoj Aveniji kod Drven parka. Stajalište je na to mjesto postavljeno davne 1926., no s godinama je izgled same stanice postao derutan i tražio je promjenu. Tu je nastupila Slađana Zubić, akademska slikarica i aktivna članica udruge te od stanice napravila pravo malo umjetničko djelo.


"Riječ je o tramvajskom stajalištu koje je tijekom vremena postalo zanemareno i zaboravljeno te smo zbog toga u prazna prozorska okna odlučili postaviti umjetnički print čime bi stajalište dobilo novu funkciju kao ulična galerija. Na taj smo način predstavili rad osječke akademske umjetnice Slađane Zubić koji se sjajno uklopio u vizuru tramvajske stanice iz 1926. godine te je premijerno predstavljen u sklopu Osječkog ljeta kulture. Sličan primjer umjetničkih intervencija u prostoru ostvaren je suradnjom s 12 akademskih umjetnika koji su oslikali klupe u tri osječka parka. Osijek je tako postao prvi grad u Hrvatskoj gdje su osvanule umjetničke klupe što se multipliciralo u više gradova u Hrvatskoj", objasnili su iz udruge PLANTaža.


Cilj ekipe iz PLANTaže jest spojiti umjetnost i ekologiju te su takve kombinacije prisutne u nekoliko već ostvarenih projekata. Imali su ideju posaditi cvijeće na tramvajskim stanicama, stvoriti lokalne art zone s vrtovima te osigurati pitku vodu u svakoj četvrti, no nažalost, na velik broj ideja, objasnili su iz udruge, kao društvo naprosto još nismo spremni. Smatraju da je potrebno tek malo vremena te poticanje zdravog dijaloga kako bi se ostvarili svi planirani projekti.


"Zajedničkim djelovanjem i aktivizmom možemo učiniti mnogo. Možda za koju godinu i ne bude toliko neobično da na krovu tramvajske stanice raste menta ili neven ili se pak u lokalnim četvrtima pronađu art zone sa začinskim biljem i povrćem, a dostupna pitka voda bude javno dobro u svakoj četvrti."


U sklopu projekta "Urbane intervencije" planiraju redizajnirati te staviti u funkciju još nekoliko starih i napuštenih mjesta u Osijeku te stvoriti malu uličnu galeriju. S djelovanjem nastavljaju u Osijeku no dodaju kako su spremni i na suradnje izvan grada, kako s drugim umjetnicima, tako i s drugim udrugama.


Uredila: Sanja Paić

Izvor: Buro247

Foto: PLANTaža

127 views0 comments
bottom of page