*
top of page

Urbana galerija

Premda je na javnim površinama u centru Zagreba ovih dana manje ljudi nego inače, što zbog užarenog kolovoza, što zbog žarišta pandemije, billboardi nisu izgubili svoju javnu funkciju.Dapače, donose nešto sasvim drukčije i zanimljivo, kao što je posvetna izložba radova Mihovila Miće Rismonda "U sjećanje na Vladimira Devidéa 3. 5. 1925. - 22. 8. 2010.".


Već nekoliko dana na zagrebačkim billboardima u centru grada šarene se veliki haiku triptisi Mihovila Rismonda, kojima ovaj 71-godišnji Splićanin, uz potporu Japanskog veleposlanstva u RH i Turističke zajednice grada Zagreba, obilježava 10. obljetnicu smrti poznatog Zagrepčanina Vladimira Devidea, akademika i matematičara, koji je posebno zaslužan za promociju japanske kulture u Hrvatskoj.


Za svoj rad akademik Devide je dobio japansko carsko odlikovanje, a pjesnik i diplomat dr. Drago Štambuk 2011. je u njegovu čast ustanovio godišnju svjetsku nagradu "Vladimir Devidé" za najljepši haiku na engleskom jeziku.


Koncept "urbane galerije“, izložbe slika na billboardima (Art on the Street Exhibition) inventivan je koncept umjetničke izložbe koji se temelji na postavki da se billboardi (velike, plaćene oglasne površine) na javnim površinama u gradovima i na svim ostalim lokacijama koriste za izlaganje umjetničkih radova, a ne samo za objavu raznih plaćenih poruka u svrhu promocije roba, usluga, političkih ideja i sličnoga.

Realizacija izložbe "U sjećanje na Vladimira Devidéa“ predstavlja svjesno i sustavno korištenje većeg broja billboarda za izložbu umjetničkih slika, u ovom slučaju haiku slika. Takvim korištenjem plaćenih oglasnih površina Zagreb će postati jedna velika "urbana galerija“.


Rismondo je prošle godine imao izložbu radova inspiriranih haikuom u prosincu u Muzeju grada Splita. Tada je postav također činio korpus slika/vizualnih interpretacija pjesama raznih autora, posebno starih haiku majstora, čije je pjesme Devidé preveo i objavio u knjizi "Japanska haiku poezija i njen kulturnopovijesni okvir".


Neki od tih triptiha postavljeni su i u Zagrebu, poput radova "Blistavi mjesec", "Kopajuć polje" i "Napišem nešto", inspiriranih poezijom japanskih autora kao što su, redom: Matsuo Bashô (1644. – 1694.), Yosa Buson (1716. – 1784.) i Tachibana Hokushi (1665. – 1718.).


Osim u Muzeju grada Splita, Rismondo je izlagao i kolaže iz ciklusa "Moja Silba", kako na Silbi, tako i u Splitu i Zadru. S haiku pjesmama, Bashom i Devidéom druguje već 40 godina, a za pjesničku formu koja inspirira njegovo likovno stvaralaštvo kaže: "Haiku je cvijet, najljepši cvijet japanske poezije".


Devidé je o haikuu zapisao da je posrijedi "čitav život, čitav svijet, čitav svemir sažet i koncentriran u jednom doživljaju, u jednoj senzaciji, emociji ili percepciji, koja može biti bilo što: glas neke ptice, sparina nekog ljetnog dana, kakav brežuljak u sumaglici, snijeg na krovu ili na tlu ili na lišcu bambusa, otpale latice cvijeta."Izložba će biti postavljena do 31. kolovoza.Urednik: Sanja Paić

Izvor: slobodnadalmacija.hr

11 views0 comments
bottom of page