*
top of page

U cik zore...


“Neposredno pred početak novog dana, prolazan je trenutak u kojem snovi ostaju živi. Sva moja nova djela dolaze iz tog trenutka, dok nesvjesni osjećaji prolaze kroz maglu sjena sve do tračka svjetlosti, oblikujući ono što šuti. " - Millo

Početkom svibnja, u Los Angelesu u sklopu Thinkspace projekta, talijanski slikar i jedan od najpoznatijih europskih muralista Millo postavlja novu izložbu donoseći tako dašak talijanske kulture. Ovom serijom radova slikar obilježava samostalni debi u SAD-u.


Izložba 'U cik zore' nastala je u kratkom vremenskom trenutku neposredno prije buđenja kada je tanka linija između snova i stvarnosti. Okolnosti protekle godine igrale su veliku ulogu u stvaranju novih murala. Početni šok zbog uplašenosti i zaglavljenosti dao je slikaru vremena da se ponovno poveže s vlastitom maštom i usredotoči na ono što ljudi na globalnoj razini istodobno rade: na sanjarenje.S približno 100 murala diljem svijeta, Millo je postao ikona poznata po jednostavnim crno-bijelim linijama, crticama u boji kad je to potrebno i arhitektonskim komponentama. S detaljnim jednobojnim gradskim pejzažima i izdvojenim subjektom u boji slikar stvara trenutak neposredno prije buđenja. Ljubazni stanovnici svake scene plutaju iznad svojih urbanih postavki prikazujući spoj sna i stvarnosti. Ponekad stidljivo nadrealno, drugi put na granici zastrašujućeg. Izrađuje divovske likove koji su van razmjera i često nespretni, ograničeni na urbano stanište koje ih prisiljava na pronalaženje novih načina života.
Autor: Sanja Paić

Foto: juxtapoz.com


35 views0 comments
bottom of page