*
top of page

Tužni zagrebački Glavni kolodvor

Danas je za neke od nas prvi radni dan ponovo u uredima. Vrijeme „ostani doma“ je iza nas. Odlučio sam prošetati do zgrade Glavnog kolodvora i vidjeti kakvo je stanje.Vratio sam se deprimiran. I. peron je skroz ograđen, a s njim i drugi kolosijek II. perona. Zgrada Glavnog kolodvora nastradala je također u zagrebačkom potresu.
Putnici koji žele stići na otvorene perone i na vlak moraju se kretati pomoćnim putem uz zapadnu stranu kolodvorske zgrade. Na I. peronu može se vidjeti poneki željeznički radnik, a na II. i zalutali putnik.


Ono što dodatno otežava putovanje su displeji s odlascima i dolascima vlakova. Oni su na I. peronu i unutar kolodvorske zgrade. Iako uredno pokazuju vlakove u dolasku i odlasku nije ih lako pratiti s II. perona.


Još jedna tužna slika vezana je uz putničke blagajne koje se sada nalaze na V. peronu. Rekao bih da su izvađeni prozori na zgradi HŽ Putničkog prometa i postavljene dvije blagajne. Na ovoj sparini teško je i zamisliti kako je biti unutar tih blagajničkih prostorija.Ništa bolje nije niti ponekom od putnika koji kupuju voznu kartu na vrućini danas, a jučer vjerojatno i na kiši. Kartomati koji su na I. peronu nisu dostupni putnicima.


To su privremena rješenja i samo se nadam da neće ostati i trajna. Osobito kad prestanu mjere zaštite i otvori se cjelokupni promet.


Proljetni je dan u mjesecu svibnju i treba pozitivno razmišljati i ne prepustiti se depresiji ili očaju.Autor: Dražen Kaužljar

Foto: Dražen Kaužljar

35 views0 comments
bottom of page