*
top of page

Tramvaj zvan 20 godina čežnje

Updated: Sep 30, 2020

Otkako je prije gotovo 130 godina, u Zagreb uveden prvi tramvaj, nikada još nije prošlo toliko vremena bez izgradnje novih pruga. Aktivisti Zelene akcije su prosvjednim performansom u Heinzelovoj ulici ukazali kako je to rezultat politike gradonačelnika grada Zagreba.Na akciju su donijeli transparent u obliku tramvaja, s porukom „Tramvaj zvan 20 godina čežnje“, te s njime hodali po Heinzelovoj ulici, simulirajući vožnju tramvaja.


Na toj trasi se GUP-om (Generalnim urbanističkim planom) i drugim planovima već godinama planira izgradnja tramvajske pruge. Prostor za infrastrukturu je najvećim dijelom već rezerviran i u vlasništvu Grada te nema potrebe za rušenje objekata. Uz Heinzelovu i Radničku cestu je u posljednjih 15-ak godina izgrađen velik broj zgrada primarno poslovne namjene i jasno je kako bi od ove tramvajske linije mnogo ljudi imalo koristi.

Slična je situacija i u Novom Zagrebu gdje odavno postoji plan izgradnje nove tramvajske pruge od okretišta u Zapruđu do Dugava i zatim Vatikanskom ulicom na zapad do Sloboštine, a po nekim planovima i dalje na zapad.


“Primjera ima još, a odsustvo njihove realizacije pokazuju kako je širenje tramvajske mreže u Zagrebu kod gradonačelnika zapostavljeno kao nikada do sada. Obećanja o novim prugama su konstantna i prigodničarska, ali konkretni rezultati su nikakvi”, izjavio je Bernard Ivčić iz Zelene akcije.


Javni prijevoz je izrazito važan kao alternativa korištenju automobila. Uz javni prijevoz, koji bi bio brz, redovan, točan, dostupan i udoban, te uz primjenu adekvatnih mjera prometnog i prostornog planiranja, zagrebački prometni sustav bio bi puno kvalitetniji, a njegov utjecaj na okoliš znatno manji. Za dostupnost i udobnost, veliku ulogu ima upravo razgranata mreža tramvajskih linija koja bi smanjila broj potrebnih presjedanja.


“Gradonačelnik ovakve općekorisne projekte potpuno zanemaruje, dok većinu svoje energije ulaže u prenamjene zemljišta u GUP-u i slične projekte od kojih korist imaju samo pojedinci, a društvo u cjelini štetu“, dodao je Ivčić.


Svjetski dan bez automobila obilježava se svake godine 22. rujna. Cilj je ukazati na negativne posljedice intenzivnog korištenja automobila poput onečišćenja zraka, doprinosa klimatskim promjenama, proizvodnji buke i zauzimanja javnih površina te zagovarati biciklistički, pješački i javni promet.Uredila: Sanja Paić

Foto: zelena-akcija.hr

Izvor: zelena-akcija.hr

21 views0 comments
bottom of page