*
top of page

Traktorom pod vlak..

U mjestu Kaniža, dolaskom do željezničko-cestovnog prijelaza, a na kojem postoje prometni znak 'Stop' i Andrijin križ, vozač traktora nije se zaustavio da bi provjerio može li na siguran način prijeći preko pruge, već je prednjim djelom traktora ušao na prugu kad je došlo do kolizije sa vlakom.

Iz smjera Lepoglave u smjeru Varaždina naišao je vlak. Traktor se od jačine udara zarotirao te se vlak zaustavio. Ozlijeđenih nije bilo.  

Za vrijeme školovanja vozio sam se svaki tjedan na relaciji Jasenovac - Zagreb - Jasenovac. Preko 300 povratnih vožnji u 8 godina i to pretežno kroz ruralno područje sa stanovništvom koje se bavilo poljoprivredom.


Jednom prilikom je pred vlak u kojem sam se vozio naišao traktorist sa cisternom za pražnjenje kanalizacije i došlo je do kolizije sa vlakom. Nastradalih i ozlijeđenih nije bilo, ali neugodno iskustvo svako je bilo. Na očevid smo čekali više od dva sata, a kupei su bili ispunjeni neugodnim mirisom iz cisterne.


Ovaj primjer je zanimljiv jer se na vozače traktora može gledati kao one koji koriste traktore za vlastitu potrebu i one koji s njim ostvaruju prihod. Ovi prvi su posebno opasni. Jedan prijatelj za njih kaže: "Traktoristi su najopasniji na cesti. Prvo donose blato s polja, a drugo misle da ih svi vozači u prometu poznaju pa ulaze u svoja dvorišta bez gledanja i žmigavaca." Ovi drugi, profesionalni vozači, su interesantni za istraživanje ponašanja profesionalnih vozača na željezničko-cestovnim prijelazima. Zbog kratkoće vremena, u naše prvo istraživanje nisu bili uključeni. Ipak, ova zadnja nesreća potaknula nas je da se okrenemo u tom smjeru.


Autor: Dražen Kaužljar

Foto: Bernardo Herceg


52 views0 comments
bottom of page