*
top of page

Trajektom na more..

Svi koji se vesele odmoru na moru ovih tjedana moraju biti spremni na gužve u prometu. Oni koji idu na otoke dodatno moraju biti spremni na gužve u trajektnim lukama i s trajektima. Jedan od takvih primjera je putovanje na Brač.


Putovanje automobilom od Zagreba do trajektne luke u Splitu traje oko 4 i pol sata i onda slijedi nova prepreka, a to je trajekt za Brač. Trajekti na relaciji Split – Brač voze u sezoni 14 puta dnevno i počinju u 5:00 ujutro. Pretežno idu svakih sat i pol, osim u špici oko 16 sati kad voze svakih 45 minuta. U svakom slučaju ako ne pazite na vozni red trajekta može se dogoditi da u trajektnoj luci zaglavite i do 3 sata. Ukupno putovanje dok dođete u svoje odredište može trajati i 8 sati.


Putovanje traje 50 minuta što znači da su za izvršenje voznog reda potrebna 2 trajekta, po jedan u svakom smjeru. U trajektnoj luci se zadržavaju 40 minuta i da bi održali vozni red moraju imati uhodanu posadu na trajektu. Osim u špici kad se ubacuju još dva trajekta koja naprave dvije povratne vožnje.


Trajekti koji voze na liniji Split – Supetar – Split su većih kapaciteta vozila, i to od 120 do 145 vozila.

Ipak kad su udarni vikendi u ljetnoj sezoni niti veliki broj vožnji, niti veliki trajekti ne mogu preuzeti sva vozila koja se pojave u trajektnoj luci. Tako je bilo i ovaj petak u gradu Supetru. Red je bio od kružnog toka do trajektne luke koja je udaljena oko 400 metara. Zbog toga je tu bila policija, ali i strpljivi turisti. Svi su mirno stajali u redu i čekali spuštanje prema trajektnoj luci. Temperatura zraka je bila preko 27 °C.


Ne treba se čuditi kad dođe do neke ekscesne situacije. Tako se vozač ogromnog Audija slovenskih registracijskih oznaka ubacio preko reda te izazvao bijes vozača kombija splitskih registracijskih oznaka. Vozač kombija došao je do vozača Audija tražiti ga da izađe iz reda i vrati se na kraj, ali vozač Audija ga nije poslušao. Tada mu je vozač kombija poručio: „Pronaći ću ja tebe na trajektu!!" Kako je vozač Audija bio sa ženom i dvoje male djece, uplašio se te pustio vozača kombija da prođe ispred njega. Na kraju su obojica stigli na trajekt, ali i svi mi iza njih. Vjerojatno je vozač Audija sebi i svojoj obitelji pokvario godišnji odmor svojim nekulturnim postupkom.


Eto tako, prilike dovode ljude u loše ponašanje u prometu. I zato, ako želite iz nekog razloga za vikend biti doma, pa krećete petkom na trajekt naoružajte se strpljenjem. Za neke situacije ne mogu pomoći niti izvrsna infrastruktura, izvrsna prijevozna sredstva, izvrstan vozni red ili izvrsni radnici u trajektnim lukama i na trajektima. Sve ovisi o vašoj kulturi ponašanja.

Autor: Dražen Kaužljar

Foto: Dražen Kaužljar


28 views0 comments
bottom of page