*
top of page

Trči u zaklon s ljubavlju i mir će te pratiti...

Updated: Feb 25, 2020

Prepun sam zahvalnosti trenutno, ali ne osjećam se boljim niti iznad bilo koga od svojih kolega koji su večeras tu, jer dijelimo istu ljubav - to je ljubav prema filmu. I ova forma izraza dala mi je najčudesniji život. Ne znam gdje bih bio da nije njega.Ipak, mislim da najveći dar koji je dat i meni i brojnim ljudima u ovoj industriji, je prilika koristiti glas za one čiji glas se ne čuje. Razmišljao sam o nekim ozbiljnim, stresnim stvarima s kojima se kolektivno suočavamo.


Čini mi se često osjećamo ili nas prave da se osjećamo da smo šamioni u mnogo čemu. Ali, ono što ja vidim je zajedništvo. Bilo da pričamo o rodnoj nejednakosti ili rasizmu ili quuer pravima ili pravima starosjedioca ili pravima životinja, mi pričamo o borbi protiv nepravde.


Pričamo o borbi protiv vjerovanja da jedna nacija, jedna rasa, jedan rod, jedna vrsta imaju pravo dominirati, koristiti i kontrolirati druge bez ikakve kazne.

Jako smo se distancirali od prirode. Mnogi od nas su krivi za egocentrični pogled na svijet i vjerujemo da smo centar svemira. Odlazimo u prirodu i uništavamo je za svoje resurse. Mislimo da imamo pravo umjetno oploditi kravu i ukrasti njenu bebu iako su njena zavijanja i ljutnja svima jasni. Onda uzmemo njeno mlijeko koje je namijenjeno njenoj bebi i stavljamo u svoju kavu, u svoj doručak.

Plaši nas ideja da se moramo promijeniti, jer mislimo da moramo nešto žrtvovati, nečeg se odreći. Ali ljudi su tako kreativni i inovativni, da možemo stvoriti, razviti i implementirati sisteme promjene od kojih će koristi imati sva bića i okoliš.


Bio sam hulja, nitkov, cijeli svoj život. Bio sam sebičan. Bio sam zao ponekad, čovjek s kojim je teško raditi i nemate pojma koliko sam zahvalan što su mi mnogi od vas, koji su večeras ovdje, dali drugu šansu. Mislim da nam to najbolje ide: kada pružimo podršku jedni drugima. Ne kad se mrzimo zbog greški iz prošlosti, već kad pomognemo jedni drugima rasti. Kada obrazujemo jedni druge, kada vodimo jedni druge ka iskupljenju.


Kada je imao 17 godina, moj brat River Phoenix, napisao je ove stihove: "Trči u zaklon s ljubavlju i mir će te pratiti."

https://youtu.be/1uxo2PtOWpA


Autor: Joaquin Phoenix

Izvor: govor na dodjeli Oscara

Foto: Internet

19 views0 comments
bottom of page