*
top of page

Tjelesna aktivnost u vrijeme Korone

Kao osoba koja na sportskom satu imam postavljen cilj od najmanje 10.000 koraka dnevno i planove tračanja za 6 puta tjedno itekako sam ostao zabrinut s mjerama Stožera Civilne zaštite zbog epidemije uzrokovane virusom COVID-19.Prvih tjedan dana uopće nisam išao na trčanje, a nakon toga sam se ohrabrio. Koristio sam večernje sate kad je staza uz potok prazna. Mogu reći kako se ono malo ljudi na koje bih nailazio vrlo disciplinirano ponašalo. Radili bi razmak jedni od drugih kako bi se što bolje zaštitili.


Osim mjera zaštite pozornost sam posvetio i vremenu koje provodim vani. Naravno bilo je kraće nego u normalnim uvjetima. To je, ustvari, izvrsno vrijeme za poboljšavanje tehnike trčanja pa sam potražio tekstove o trčanju. Naišao sam na jedan koji se temelji na sljedećem:

• trčanje je izazovna aktivnost kojom se može baviti svatko tko je spreman odvojiti vrijeme i imati strpljenja kako bi se tijelo prilagodilo zahtjevima ovog sporta

• iako je trčanje za čovjeka prirodna aktivnost, nećete iz prvog pokušaja znati kako se pravilno trči

• dobra tehnika trčanja može smanjiti mogućnost ozljeda i učiniti tu aktivnost manje zamornom te uzbudljivijom.


Osnove pravilnog trčanja:

1. Glavu držite uspravno: gledajte ispred sebe u daljinu, izbjegavate pogled u pod jer će doći do napetosti u ramenima i vratu. Budite opušteni.

2. Položaj tijela: gornji dio tijela mora biti nagnut prema naprijed kako bi se oslobodila sva težina sa struka. Kada trčite uz brdo, tijelo nagnite prema naprijed kako biste lakše radili korake na strmom terenu

3. Pravilan položaj ramena: ramena moraju biti opuštena i prema nazad. Ne naginjite ih prema naprijed jer tako onemogućavate kisiku protok do mišića

4. Ruke moraju biti opuštene: ne mašite rukama po zraku nego ih držite lagano povijene u laktu i pratite ritam koraka. Pokret ruku vam pomaže pri postizanju i održavanju brzine. Ruke su u trčanju savijene u laktovima približno pod pravim kutom

5. Stabilnost kukova: kukovi bi trebali biti stabilni kada trčite kako biste izbjegli bol u donjem dijelu leđa i kukovima.

6. Koljena: koljena lagano povijate kako biste ublažili utjecaj tvrde površine po kojoj trčite.

7. Stopala: trčanje na peti kao i na prstima povećava vjerojatnost ozljede. Kada spuštate nogu stopalo bi se trebalo spustiti u ravnini kukova, a ne ispred njih.

8. Dišite duboko i ritmički: iako bi se trebalo disati kroz nos, najvažnije je disati duboko i pravilno. Jednom udahnite na svaka dva zamaha rukom.

9. Pravilan korak: stopala vam trebaju biti ispod kukova kada dotičete tlo. Ako je korak dulji od preporučenog, samo pogoršavate stanje u nogama. Jaki mišići stražnjice podvlačit će noge ispod kukova i pravilno vas voditi.

10. Trbušni mišići: dok trčite, stisnite trbušne mišiće. Tako ćete imati pravilno držanje, ramena će biti ispred kukova, prsa uzdignuta, a u isto vrijeme ćete trenirati i trbuh.

11. Sprintanje: prilikom sprintanja trčite samo s prednjim dijelom stopala, odnosno po nožnim jagodicama i prstima, peta je uvijek u zraku

12. Obuća: uvijek nosite kvalitetnu obuću i pamučne čarape koje omogućuju vašim stopalima isparavanje, te ulazak svježeg zraka.


I to je to. Trčanje je izvrstan izbor za zdravlje tijela i duha, još ako pravilno trčimo zadovoljstvo je i veće.


Izvor: http://ordinacija.vecernji.hr/budi-lijepa/zdravi-i-u-formi/trcanje-je-odlicna-aktivnost-za-zdravlje-tijela-i-duha-ali-morate-znati-kako-to-pravilno-raditi/?fbclid=IwAR2zdVsFOgp5xcEqTGyj_2T1jJGCsqMmlzoDzA4gOechc9sb94Jhh8ZLS5EAutor: Dražen Kaužljar

Foto: Unsplash / Jenny Hill

9 views0 comments
bottom of page