*
top of page

Tehnologija: da, ali umjereno!

Updated: Dec 6, 2020

Živimo u vremenu snažne ekspanzije tehnologije. Mladima uvelike olakšava život, stariji se bune da istu ne mogu pratiti niti razumjeti. Na kojoj god strani bili, moramo se složiti da je razvoj novih tehnologija promijenio svijet, naše navike i ponašanje, čak i komunikaciju. Bez problema možemo komunicirati s nekim na drugom kraju svijeta, bilo tekstualno, bilo video pozivom. Prevladane su dimenzije prostora i vremena.Nikad bliži, a nikad udaljeniji?


Međutim, postoji i druga strana medalje, odnosno očekivani problemi koje je sa sobom donio spomenuti razvoj. Mladi se sve više okreću online komuniciranju i online svijetu. Nikad dostupniji jedni drugima, a istovremeno nikad dalji, pri tome ne misleći na kilometre.Internet predstavlja ozbiljnu prijetnju za društvo. Pojedinac treba tehnologiju prilagoditi sebi, ne pristati na to da postane rob virtualnom življenju. Ne bježati od nje, samo naučiti koristiti je u prave svrhe, dakle kao sredstvo koje nam olakšava život, ali ni pod kojim slučajem kao zamjenu za isti!


Anksioznost uzrokovana “savršenošću”


Društvene nas mreže bombardiraju savršenim životima; taj jezivi imperativ savršenstva povećava nam tjeskobu. „Skrolajući“ Instagramom vidimo samo blještavu vanjštinu. Svi su savršeno dotjerani, markirani, diplomirani, zaposleni… Sve je moguće provući kroz filter, malo dodati svjetlosti, malo “popeglati”. Sve – osim onog što se nalazi unutra. Tu nema laži niti filtera. I upravo zato je jedino pravo i vrijedno.


Trenirajmo svoje mozgove!


Neki psihijatri tvrde da uz zbog tehnologije novim generacijama mozak odumire, baš kao što i mišići gube snagu ukoliko ih ne koristimo. Dakle, potrebno ga je „bildati”, šokirati, razvijati.


Sve je postalo dostupno; mladi se ne moraju puno potruditi kako bi došli do željene informacije, sve što trebaju napraviti je u Google tražilicu unijeti ključni pojam. I to je to. Sve informacije na jednom mjestu…


I zato – poslušajte nekad što vam baka, stariji član obitelji ili susjed žele ispričati, umjesto da samo nezainteresirano kimate glavom tipkajući na mobitel. Garantiram vam da ćete čuti mnogo zanimljivih anegdota, ali i dati priliku toj osobi da se, makar na kratko, mislima vrati u ona dobra dobra dobra stara vremena!☺


#budikaohobotnica#hobotnicasastavom#pozitivnstavuprometu#želimznativišeIzvor: split-techcity.com18 views0 comments
bottom of page