*
top of page

Sve je u tvojim rukama...

U zagrebačkom naselju Granešina u Dubravi, smjestio se Grad mladih, koji je nekada nosio naziv “Pionirski grad”, ili “Pionirac”.Riječ je o vrijednom gradskom prostoru koji je već neko vrijeme zapostavljen, a nekad je bio vrlo vrijedan primjer poslijeratnog urbanizma Josipa Seissla te arhitekture Ivana Vitića i Marijana Haberlea.

Izvorno je projektiran i zamišljen na dalekoj periferiji tadašnjeg Zagreba, a danas je u potpunosti integriran u tkivo tog dijela Zagreba.


Izgradnja tadašnjeg Pionirskog grada u Zagrebu započela je 1948. godine, a službeno otvaranje održano je tri godine kasnije – 1951.

Pri planiranju, osnovni ciljevi bili su privremeni boravak oko 400 djece, u starosti od 10 do 14 godina, te omogućavanje odgoja, učenja i druženje u, za njih posebno, uređenom gradu.


Lokacija Pionirskog grada izabrana je s ciljem da grad bude smješten u izrazito lijepoj okolini, životopisnoj i raznolikoj, u klimatski zdravom kraju.

Prostor današnjeg Grada mladih značajan je najviše zbog načina uklapanja u prirodni krajolik.

Nakon manje intervencije 2003. godine, prostor se koristi kao izletište i kao škola u prirodi.


Iako cjelokupni kompleks žudi za obnovom, ne može se ne primijetiti da i sada postoje vrijedne ruke ljudi koji njeguju park i ne dozvoljavaju da ga proguta zaborav.


Šetajući Pionircem, osim šetnica i prostranog parka, zanimanje mi je privukla mala edukativna škola o prirodi koja nas uči kako šumu voljeti, ali i čuvati.

Jedna od poruka glasi:


”Neka priroda bude tvoja otvorena knjiga, ona iz koje ćeš učiti prva slova i pisati svoje priče bez kraja. Stoga, kreni učiti!”


Park i šuma u njemu, svako njezino drvo i cvijet na livadi jesu svjedoci i učitelji koji nam kazuju koliko je vrijedno živjeti u skladu s prirodom

i svoje dragocjeno slobodno vrijeme provoditi upravo na takvom mjestu.

Učenik upita učitelja: ”Što imam u rukama?”. Učitelj ga pogleda i očekivano odgovori: “Leptira”. Učenik ga značajno pogleda i uzbuđeno upita: “Je li živ ili mrtav?”. Učitelj ga pogleda i reče: “Sve je u tvojim rukama!”


Uredila: Sanja Paić

Foto: Sanja Paić

54 views1 comment
bottom of page