*
top of page

Sve što nije zabranjeno – dopušteno je!

Zakonske odredbe ponekad su zaista smiješne i potpuno apsurdne, ali to je tako i tu se ništa ne može dok se ne naprave promjene u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.


Teorija po kojoj je zabranjeno voziti automobil u neadekvatnoj obući ili za vrijeme vožnje jesti sendvič, te obavljati još neke usputne radnje poput kopanja po (ženskoj) torbici, ispijanja pića, držanja psa za vrijeme vožnje u krilu – nije kažnjivo. Ako vas zaustavi policajac u trenutku dok u vožnji jedete sendvič, čitate kartu ili vozite automobil bosih nogu, može vas samo upozoriti na takvo ponašanje, ali kazna za takvo nešto ne postoji niti je propisana.

Apsurde možemo nabrajati do iznemoglosti, ali neki spadaju u domenu gotovo pa znanstvene fantastike. Kažnjivo je razgovarati na mobitel bez hand-free uređaja, ali istodobno nisu predviđene sankcije za čitanje tiskanih medija, poput novina, kao ni proučavanja odavno zastarjelih autokarti, pored današnjih suvremenih navigacija.


Dakle, knjige, novine, autokarte... sve to ne podliježe zakonskim sankcijama. Teoretski vozač može raširiti autokartu preko upravljača u vožnji i pratiti kuda treba voziti. Istodobno, na nogama možete imati japanke, za koje se zna da smanjuju snagu pritiska na papučicu pa kočenje traje duže. Međutim, ne postoji zakonska odredba kojom se zabranjuje vožnja u japankama, klompama, visokim štiklama...

Isto tako, u ovim ljetnim vrućim danima često smo svjedoci da se povratnici s kupanja voze polugoli, odnosno bez majica. Ni tu ne prave nikakav prekršaj, jer u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama nigdje nije regulirano kako vozač mora biti obučen. Jedini bi problem bio kada bi obnaženih grudi vozila pripadnica slabijeg spola, ali to bi bilo više zbog sigurnosnih nego nekih drugih razloga. Tijekom vožnje vozač ili vozačica mogu se i presvlačiti.

Stajanje na semaforu zbog crvenog svjetla smatra se sudjelovanjem u prometu. Ako neka vozačica to vrijeme iskoristi za šminkanje i obnavljanje svojeg make-upa, to ne znači da je u prekršaju, te nema smisla nervozno trubiti. Čak i čitanje novina u tim trenucima nije kažnjivo. Pušenje u vožnji samo po sebi nije opasno, ali je zato otresanje pepela, osobito kad završi u krilu, vrlo opasno.

Pušenje znači i traženje kutije s cigaretama i upaljača po automobilu, paljenje cigarete, traženje pepeljare... Sve su to radnje koje odvlače pozornost vozača sa zbivanja na cesti. Ipak, zakon ne drži da cigareta u ruci ikome umanjuje mogućnost sigurnog upravljanja automobilom. Ako imate kućnog ljubimca poput psa ili mačke, njihovo sjedenje u vašem krilu dok vozite također nije kažnjivo.


Kako bismo još jednom utvrdili gradivo, vožnja bosih nogu, bez majice, šminkanje, jedenje sendviča, ispijanje pića, čitanje novina, pušenje i još neki drugi apsurdi nisu kažnjivi, premda zasigurno utječu na sigurnost vožnje.Autor: Zdravko Juričko / Slobodna Dalmacija

Foto: Internet

115 views2 comments
bottom of page