*
top of page

Suvremeni izazovi nacionalne sigurnosti

Kontrole su temeljni oblik internog nadzora; metode i postupci ugrađeni u procese radi osiguranja ostvarenja ciljeva.Kako bi se kontrole mogle provoditi potrebno je imati:

1. jasne zahtjeve temeljene na pravilima odnosno dokumentima i postupcima koji propisuju što, kako i na koji način raditi tijekom izvođenja procesa (opći akti, radne upute, poslovni redovi kolodvora…),

2. jasne zahtjeve temeljene na planovima i strateškim smjernicama (virusi nisu nešto novo i moralo se imati planove za krizno upravljanje).


Upravo nedostatak odgovornosti u našem društvu leži zbog nedostatka zahtjeva temeljenih na pravilima i planovima. Tako je i u slučaju sigurnosti zdravlja i ljudi danas.


Prateći svakodnevno presice može se zaključiti kako:

1. se u hodu donose nove odluke pa i rade izmjene zakonskih i drugih akata,

2. nema jasnih mjerljivih vrijednosti po kojima bi se moglo pratiti uspješnost upravljanja ovom krizom (više gledamo druge zemlje što rade pa ih pokušavamo kopirati).


U Republici Hrvatskoj postoji Vijeće za nacionalnu sigurnost (VNS) kao središnje koordinacijsko tijelo sigurnosnog sustava koje razmatra i procjenjuje sigurnosne prijetnje i rizike te donosi smjernice i zaključke o načinima zaštite i ostvarivanja interesa nacionalne sigurnosti.

VNS čine Predsjednik RH, predsjednik Vlade RH, ministri obrane, unutarnjih poslova, vanjskih poslova i pravosuđa, savjetnik Predsjednika RH za nacionalnu sigurnost, načelnik Glavnog stožera GS OS RH, predstojnik UVNS-a, ravnatelji SOA-e i VSOA-e; u radu sudjeluje predsjednik Hrvatskog sabora, a po potrebi i druge osobe.


Pojam iz Zakona o domovinskoj sigurnosti: »kriza« - događaj ili stanje koje ugrožava nacionalnu sigurnost, zdravlje i život građana, znatno narušava okoliš ili uzrokuje znatnu gospodarsku štetu, a odgovor na takav događaj ili stanje zahtijeva koordiniranu akciju više državnih tijela te usklađenu primjenu mjera iz nadležnosti tih tijela.


Volio bih čuti tko još danas misli kako epidemije i kolaps gospodarstva nisu pitanja nacionalne sigurnosti. Definitivno je vrijeme za nove poglede na nacionalnu sigurnost. Nažalost, postupci mnogi državnih institucija i poduzeća govore kako se to niti u budućnosti neće dogoditi.


Zbog navedenih slabosti Stožer CZ svaki dan ponavlja kako će normalizacija života prvenstveno ovisiti o ponašanju građana. I ok, ovaj puta odgovorne institucije nisu na vrijeme reagirale, i sad građani izvlače situaciju.

Nadam se samo kako na kraju ti isti građani neće biti krivi, jer osim nekih 10 do 20 % nediscipliniranih, ostali se trude poštivati sve preporuke.


Autor: Dražen Kaužljar

Foto: Internet

21 views0 comments
bottom of page