*
top of page

“Superbiljka” koja upija zagađeni zrak s prometnica

Znate li da 9 od 10 ljudi širom svijeta živi negdje gdje je kvaliteta zraka niža od razine koju preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija? I da je u Zagrebu 26. veljače indeks zagađenja zraka bio 170, a koji je na taj dan svrstao Zagreb na drugo mjesto gradova s najzagađenijim zrakom na svijetu?Zagađeni zrak svake godine ubija milijune ljudi, oduzimajući nekoliko godina očekivane životne dobi za mnoštvo djece i time stvarajući oslabljena respiratorna stanja. Izvori prljavog zraka uključuju industrijske emisije, izgaranje fosilnih goriva i druga onečišćenja u domovima ljudi, a u prvim redovima tu su i razne putničke i transportne aktivnosti.


U gotovo svim gradovima diljem svijeta jedan od najočitijih uzroka onečišćenja zraka je upravo automobil. Iako se godinama mnogi gradovi pokušavaju barem donekle obraniti od onečišćenja zraka uzrokovanim automobilskim prometom, nažalost znatnijih pomaka u kvaliteti zraka još uvijek nema.


Električni automobili i brojna druga električna vozila na prometnicama postoje, no i dalje spadaju u kategoriju “skupog sporta” odnosno u vozila koja si ne može svatko priuštiti, a bicikli i hodanje nije uvijek i svugdje izvedivo.


Tako je britanski Kraljevski hortikulturni institut identificirao potencijalnu “superbiljku” koja bi mogla biti učinkovita u apsorpciji emisija iz gustog prometa. Riječ je o biljci Cotoneaster Franchetti, odnosno dunjarici, porijeklom iz jugozapadne Kine.To je zimzeleni grm sa sjajnim tamnozelenim lišćem prekrivenim sitnim dlačicama, nalik je na božikovinu samo bez bodlji, a naraste i do tri metra visine. U usporedbi s drugim biljkama koje se obično nalaze u Velikoj Britaniji, narančasti Cotoneaster, kako ga ponekad nazivaju, barem je 20% učinkovitiji u upijanju onečišćenja. Iz britanskog hortikulturalnog instituta utvrdili su da bi metar gustog grmlja Cotoneastera mogao upiti količinu zagađenja koja odgovara putovanju automobilom od 800 km u samo sedam dana.

Na glavnim gradskim cestama s gustim prometom otkrili smo da su vrste sa složenijim, gušćim krošnjama i grubim i dlakavim lišćem poput Cotoneastera bile najučinkovitije“ izjavila je glavna istraživačica Kraljevskog hortikulturalnog instituta, dr. Tijana Blanusa.


Neprestano identificiramo nove “superbiljke” s jedinstvenim kvalitetama koje u kombinaciji s drugom vegetacijom pružaju poboljšane blagodati zraku, ali time pružaju i prijeko potrebna staništa za divlje životinje“ dodaje znanstvenik Alistair Griffiths.


Ostale potencijalne “superbiljke” su bršljan, koji pomaže u hlađenju zgrada pri velikim temperaturama kao i glog i peršin koji pomažu tijekom intenzivnih ljetnih kiša kako bi se smanjile lokalizirane poplave.

Ono što je sigurno najbitnije da ova superbiljka uspije zaživjeti na mnogobrojnim autocestama i gradovima diljem svijeta kako bi se što prije suzbilo zagađenje i omogućilo da udišemo što čišći zrak.Uredila: Sanja Paić

Foto: arhiva / 24sata

Izvor: green.hr / Klara Modrić37 views0 comments
bottom of page