*
top of page

Stvaranje dobrih navika


Sigurna sam da na svijetu ne postoji osoba koja bar jednom nije doživjela iskustvo sinkroniciteta. Nama se upravo takva situacija dogodila s Mary. Svaki dan i svaki novi korak, pokretao je nove mogućnosti. O kakvom spoju dobrih vibracija ljudi "na pravom mjestu i u pravo vrijeme" je riječ, govori i činjenica da je fotografija oslikanog stajališta Trnava i autorice Mary Crnković Pilas otputovala u svijet, točnije na natječaj francuske udruge Contempl’Art za drugo izdanje izložbe LES BALKANNES u Parizu!


Les Balkannes promiče umjetnički izraz na Balkanu kroz svježe poglede na suvremene teme. Tema je "Mladi u gradovima"​, odnosno prikaz aspekata urbanog života s naglaskom na mlade ljude i propitivanje društvenih interakcija unutar gradova.


"Ovu sam fotografiju nazvala Stvaranje dobrih navika jer su te riječi sprejom oslikane na zidu željezničke stanice. Ovaj savjet svakako moraju poslušati svi, a ponajviše mladi, jer su im oči i uši obično uprte u mobitel umjesto na nadolazećim vlakovima kada prelaze prugu...” pojašnjava Mary.


Također je u prijavi branila boje Instituta:

“Safety Guru Institute je institut za promicanje sigurnosti prometa sa sjedištem u Zagrebu, Hrvatska. Tim Instituta radi zajedno već 15 godina, a misija im je promicanje društveno prihvatljivog ponašanja u prometnom sustavu, smanjenje broja nesreća, ozljeda i stradalih, podizanje razine prometne kulture u Hrvatskoj itd. Iako nesreće na željezničkim prijelazima nisu ni približno tako česte kao prometne nesreće, još uvijek ima mnogo mrtvih i ozlijeđenih. Primjerice, od 1995. do kraja svibnja 2002., odnosno u 89 mjeseci, na željezničkim prijelazima u Hrvatskoj ubijena je 151 osoba. Kako bi podigao svijest o opasnostima hodanja preko željezničkih prijelaza, Institut Safety Guru nedavno je angažirao grupu mladih uličnih umjetnika da sprejom farbaju željeznički kolodvor Trnava u Zagrebu, kao i asfaltnu stazu koja vodi od željezničke pruge do kolodvora. To je dio njihovog edukativno-preventivnog projekta "Hobotnica sa stavom", jer je hobotnica najinteligentnija životinja oceana. Projekt je uglavnom usmjeren na lokalne studente i učenike osnovnih škola koji svakodnevno prelaze željezničku prugu do i od škole i fakulteta”.


Veselimo se ishodu odabira najboljih fotografija i, naravno, držimo fige za našu Mary i Hobotnicu sa stavom! Obje su zaslužile proboj na svijetsku scenu.Uredila: Sanja Paić

Fotografija: Mary Crnković Pilas


49 views0 comments
bottom of page