*
top of page

Stvar dobrog odgoja i kulture

Updated: Dec 6, 2020

Milijuni pješaka diljem svijeta hodaju i gotovo u svakom trenutku gledaju u zaslon svojeg mobitela. Za neke je to neizostavan dio svakog dana, drugi zbog toga doživljavaju "bliske susrete" s drugim ljudima, stupovima ili čak automobilima.

Kako bi izbjegli takve neugodne susrete, u japanskom gradu Yamato donijeli su neobičnu uredbu - zabranjeno je istovremeno korištenje mobitela i hodanje!Putnici koji stignu na željezničku postaju Yamato odmah su upozoreni na zabranu korištenja pametnih telefona dok hodaju javnim cestama, trgovima ili parkovima.


Iako bi mogli pomisliti da će takva odredba naići na negodovanje stanovnika Yamatoa, iznenadili biste se. Njih 240 tisuća dočekalo je odredbu s oduševljenjem. Smatraju kako je stvar dobrog odgoja i kulture da pazite na svoju okolinu, a ne samo mobitel.


Zanimljivo je da, iako se odredba odnosi na sve stanovnike i posjetitelje, nije propisana nikakva kazna. U gradu vjeruju kako će prijekorni pogledi ljudi oko prekršitelja biti dovoljni da ih odvrate od daljnjeg hodanja i korištenja pametnog telefona.


#budikaohobotnica #hobotnicasastavom #pozitivanstavuprometu #želimznativiše


Uredila: Sanja Paić

Foto: Undplash

Izvor: France24

28 views0 comments
bottom of page