*
top of page

Stube Malika Tintilinića na Pećinama oslikane likovima iz Šume Striborove

Updated: Feb 25, 2020

Priča o muralu započinje 2016. godine, kada su učenici O.Š. Pećine u sklopu izvannastavne aktivnosti „Građanski odgoj“, kojeg provodi Grad Rijeka, inicirali imenovanje stuba pokraj zgrade škole, a koje povezuju tzv. „gornju“ i „donju“ pećinsku cestu tj. ulicu Janka Polića Kamova i Šetalište XIII divizije. Nakon što je cijelu zamisao podržao Odbor za mjesnu samoupravu i Mjesni odbor Pećine, odlukom Gradskog vijeća Grada Rijeke  krajem veljače 2018. godine, stube dobivaju ime po Maliku Tintiliniću – nepoznatijem Domaćem iz legendarne Šume Striborove, autorice Ivane Brlić Mažuranić, koja je dio svog života provela upravo na Pećinama.
Ovo odgovorno društveno ponašanje učenika, gdje su teme koje obrađuju kroz Građanski odgoj primijenili u svakodnevnom životu  i njihov aktivizam, Kreativni kolektiv Kombinat i Rijeka 2020 odlučili su dodatno nagraditi šarenilom i vedrinom, a činit će to i dalje, jer se šuška kako učenici imaju još kreativnih planova!


Vesele stube sada se šepure u svim bojama bajki Ivane Brlić Mažuranić, vodeći učenike prema školi. I zato hvala Šumskom – autoru ovog puta popločenog vedrim i veselim tonovima i motivima Šume Striborove.


“Inspiraciju za ovu kompoziciju pronašao sam prisjećajući se djetinjstva i nekih od svojih najranijih inspiracija kao što su animirani filmovi Zagreb filma iz pedesetih, profesora Baltazara, Čudesne šume i Priča iz davnine.

Siluete likova koji nastanjuju Šumu Striborovu igraju se oko rijeke kojoj donose svoju iskru, jednu od zvijezda koje će teći kozmičkom rijekom. Kao što smo i svi mi koji smo radili na ovom projektu dali dio sebe i svog vremena kako bi oplemenili prostor i razveselili najmanje - učenike osnove škole Pećine. Ta iskra je možda ista onoj koja je jednom davno izletjela iz ognjišta jednog drevnog slavenskog doma i ispričala nam priču o Šumi Striborovoj u kojoj se svakojaka čuda zbivaju“ rekao je nakon odlično odrađenog posla autor murala Ivan Blažetić Šumski.Uredila: Sanja Paić

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL14 views0 comments
bottom of page