*
top of page

Strizivojna, mala slavonska općina, krije tajnu ubojstva iz Orient Expressa...

Poglavlje pet - Zločin. Dvadeset tri minute su do jedan u noći. Hercule Poirot ne može zaspati. Prije svega, nedostaje mu kretanje vlaka. Nije mu jasno zašto Orient Express stoji. Ako je na postaji - ne bi trebalo biti tako tiho. Poirot je zaboravio zatražiti svoju uobičajenu bocu mineralne vode, pa zvonom doziva osoblje. Nakon nekoliko minuta dolazi mu provodnik, u vlaku zadužen za donošenje hrane i pića i udovoljavanje ostalim zahtjevima putnika. Poznati detektiv zatraži svoju vodu, a provodnik počne pričati o snijegu.
- Snijeg - pita ga Poirot.


- Pa da, monsieur. Gospodin nije primijetio? Upali smo u snježni nanos. Bogzna koliko ćemo još ovdje ostati. Sjećam se da smo jednom bili zameteni punih sedam dana - odgovara mu ovaj, na što ga Poirot upita gdje se vlak trenutno nalazi.


- Između Vinkovaca i Slavonskog Broda - kaže član osoblja jednog od najpoznatijih vlakova u povijesti.


Poirot se nakon ovog razgovora vratio u krevet, no u njemu nije dugo ostao. U vlaku se dogodilo ubojstvo. Jedan od putnika izboden je nožem 13 puta.Analizirajući djelo, mještani Strizivojne uvjereni su da se zločin dogodio na području Strizivojne. Tome svjedoče opisi šume, koji se poklapaju s onom u blizini pruge. Strizivojna je na samome početku Spačvanskog bazena, koji je najveća šuma hrasta lužnjaka u Europi. Tu su i vremenske odrednice koje također daju dovoljnu potvrdu da se ubojstvo zbilo baš u toj općini.


Ubojstvo u Orient Expressu” jedno je od najvažnijih literarnih ubojstava ikada. A Agatha Christie, koja je kroz svojeg protagonista Poirota zaplela i rasplela cijelu priču romana, taj je kulminacijski dio romana geografski smjestila u - Strizvojnu.


Orient Express je jedan od najslavnijih vlakova u povijesti željeznice, asocijacija luksuza i davnih vremena sporog življenja.


Na samome početku, vlak je, inače, vozio dva puta tjedno, kretao je iz Pariza svaki dan, a imao je nekoliko linija. Za vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata linije su obustavljene, ali se nakon ratova lokomotiva ponovono zakotrljala. Put do Istanbula trajao je tri dana, ili točnije 67,5 sati. Slavonskim tračnicama provezao se prvi put 1919. godine. Linija Simplon Orient Express spajala je Pariz s Dijonom, Milanom, Venecijom, Trstom, preko Zagreba i Beograda, sve do Sofije i Istanbula.

To je bila samo jedna linija, dok su druge dvije linije Orient Express i Arlberg Orient Express vodile preko Beča i Bukurešta, odnosno Budimpešte i Atene. Gotovo da i nije bilo većeg grada u Europi u kojem nije bila postaja tog vlaka. Kroz godine je mijenjao imena, micalo ga se i vraćalo na tračnice, a 2009. je odvozio svoju posljednju vožnju.


Uredila: Sanja Paić

Foto. Internet37 views0 comments
bottom of page