*
top of page

Street art, vandalizam ili umjetnost?

Street art je forma likovne umjetnosti koju ulični umjetnici stvaraju na javnim mjestima kako bi komunicirali putem svojih ideja, poruka i protesta sa što širim krugom ljudi.Još donedavno nismo znali razliku između street arta i graffita. Mnogi su ih smatrali sinonima, riječima koje su zamjenjivale jedna drugu kako bi opisale jednu od uspješnih slika na zidu ili još jedan potpis. Kad bi šetajući raznim gradovima primijetili "zašarani" zid, naše ograničeno znanje o uličnoj umjetnosti nije nam dozvoljavalo zapitati se koju poruku nosi određena slika, je li to rad sličan radu koji smo već vidjeli na drugoj lokaciji, zašto je netko drugi prekrio tuđe djelo sa svojim potpisom te kako je netko uspio oslikati zgradu od preko deset katova?


U zadnje vrijeme smo se počeli interesirati kako bi bilo gledati umjetnost izvan četiri bijela zida jedne galerije ili dalje od mnogobrojnih turista unutar muzeja. Htjeli smo osjetiti te primijetiti umjetnost izvan njenog uobičajenog formalnog okruženja. Ulični umjetnici smatraju da su gradovi najveće galerije koje mogu postojati te iskorištavaju razne površine građevina kako bi privukli što više pažnje prolaznika. Ti umjetnici ne staju u jednom gradu. U njihovom je interesu da publika počne prepoznavati i primjećivati njihov određeni stil slikanja te kako bi se o njima pročulo što dalje. Mnogi od njih su beskućnici koji šire svoje poruke i talent svijetom, nadajući se da će steći priznanje za svoj talent, slobodu izražavanja i hrabrost jer koliko god mi voljeli street art, on se još uvijek smatra vandalizmom te bilo koji umjetnik uhvaćen na djelu mora platiti kaznu ili ići u zatvor na određeni rok.


Street art ne čine samo različite vrste crteža na zidovima zgrada, nego to mogu biti i instalacije, skulpture, originalne naljepnice, plakati velikih razmjera te projekcije laserom. Iako su graffiti isto dio ulične umjetnosti, njihova uloga je primarno ostaviti trag, to jest potpis umjetnika. Često, možemo primijetiti kako je uradak "označen" tuđim potpisom u obliku graffita. To je dozvoljeno između umjetnika te se potiče. Street art je prolazan, promjenjiv i u konstantnom razvitku. Zid na kojem je određena slika može biti srušen, nadograđen ili prebojan, pa tako i drugi ulični umjetnik može označiti tuđi crtež sa svojim potpisom na taj način pozivajući na daljnju interakciju s tim djelom.


Glavne karakteristike ulične umjetnosti su vrijeme, mjesto i identitet. Kao i umjetnik koji se mora ukazati na pravom mjestu u pravo vrijeme kako bi stvorio svoje djelo i izbjegao kaznu, tako se i mi, gledatelji, moramo ukazati na pravom mjestu u pravo vrijeme kako bi imali mogućnost vidjeti određeno djelo dok još postoji.U zadnje vrijeme je veliki majstor Banksy prodavan na poznatim aukcijama suvremene umjetnosti. Tu se rađa paradoks; ulična umjetnost nikada nije bila stvorena radi novca nego radi slobode izražavanja i kreiranja identiteta. Prodajući dijelove zida s raznih lokacija diljem svijeta na kojima su umjetnici ostavili svoj trag, smanjuje glavnu vrijednost ulične umjetnosti - činjenicu da je stvorena za široku publiku, a ne za privatnu kolekciju pojedinca.


Ulična umjetnost je stvorena za sve nas prolaznike koje smo spremni gledati i primjećivati. Ona izaziva znatiželju, humor, te pažnju jer otkad nas je street art zainteresirao, vjerujte, nema prometnog znaka pored kojeg prođemo, a da ne pogledamo je li možda netko ostavio još jedan svoj trag. S obzirom na to da je to umjetnost koja je u neprestanoj fazi izmjene te se rađaju nove debate o tome je li street art vandalizam ili je to novi mamac za bogate kolekcionare umjetnosti, ovaj oblik umjetnosti nije vječan. Tako da gledajte, dokumentirajte i uživajte u njoj jer za par godina tko zna hoćete li imati priliku još jednom pogledati jedan od svojih najdražih uličnih crteža.Uredila: Sanja Paić

Izvor: buro247 /6.4.14.

Foto: Internet mix
42 views0 comments
bottom of page