*
top of page

Šareni trag na Zabočkom pothodniku

Dovršetkom dugo očekivane obnove i elektrifikacije pruge Zabok – Zaprešić, glavni novitet bili su prijeko potrebni pješački pothodnici. Pri izvedbi pothodnika naglasak je više bio na funkcionalnosti, a manje na estetici. Tako su potpuno bijeli zidovi brzo postali meta za likovne izričaje i šaranje raznih lokalnih autora.

Novi prostor vrlo je brzo poprimio izgled divljeg i neurednog prostora. Društvo “Naša djeca” Zabok povodom Dječjeg tjedna odlučili su tome stati na kraj, odnosno šaranje zamijeniti umjetnošću.

Podršku su pronašli kod poznatog zagorskog svestranog umjetnika Tihomira Krkleca – Afrike.

Crtamo u pothodniku u Zaboku zato što je on doista sterilan, bijeli, pa želimo ostaviti naš šareni trag jer sve je sretnije i ljepše kad ima boje.

Za ‘Street Art’ dosta ljudi zna reći kako su to grafiti, no moramo napraviti distinkciju jer grafiti su ipak samo slova na zidu. Mi ovdje radimo čistu uličnu umjetnost za koju možemo reći kako sve što može biti na papiru ili platnu, možemo staviti i na zid. Crtamo sprejevima jer je to brža tehnika koja duže traje, dok osnovnoškolci rade akrilnim bojama poznati HŽ-ov lik žapca Andriju koji komunicira poruku prometne sigurnosti - pojašnjava umjetnik Afrika.


Kako to biva kod svakog pravog mentora, prvi korak započinje umjetnik, a svaki sljedeći učenik, kako bi ovladao zadanom tehnikom.  Tako su na ovom projektu zid pothodnika oslikali mladi umjetnici iz Osnovne škole Zabok, kao i učenici ŠUDIGO-a. 

Autor: SGI

Foto: zagorje-international.hr

27 views0 comments
bottom of page