*
top of page

Sretan ti rođendan Nikola!

Updated: Aug 18, 2023

Nikola Tesla rođen je na današnji dan 1856. godine u Smiljanu pokraj Gospića, a svojim je izumima zauvijek promijenio svijet. Prema mnogima, Tesla je bio najveći znanstvenik svih vremena, čovjek koji je "stvorio 20. stoljeće".

O Nikoli Tesli s jedne strane se zna puno, s druge strane malo, no jedno je činjenica - Tesla je čovjek koji je ostavio veliki trag u našem društvu i načinu kako živimo. Povodom njegovog rođendana izdvojili smo 20 citata:


1. Ne žalim što su drugi pokrali moje ideje. Žalim što nemaju svoje.

2. Čovjek je rođen da radi, da trpi i da se bori, tko tako ne čini, mora propasti.

3. Svi smo mi jedno. Ljudi su međusobno povezani nevidljivim silama.

4. Vaša mržnja, pretvorena u električnu energiju, mogla bi osvjetljavati gradove i gradove.

5. Najvažniji produkt stvaralačkog uma je izum. Njegov je krajnji cilj ovladavanje uma prirodom i iskorištavanje njezinih sila za potrebe čovječanstva.

6. Od svih 'sila trenja', ona koja najviše usporava ljudski napredak je neznanje, ono što Buda naziva 'najveće zlo u svijetu'.

7. Onog dana kad znanost počne proučavati nefizikalne (duhovne) pojave, u deset godina napredovat će više nego u ranijim stoljećima svoje povijesti.

8. Ako ne znate kako, promatrajte pojave prirode, ona će vam dati jasne odgovore i inspiraciju.

9. Učio sam strane jezike, proučavao književnost i umjetnost, proveo svoje najbolje godine u knjižnicama čitajući sve što bi mi došlo pod ruku i mislio sam kako sam uzalud trošio vrijeme, ali ubrzo sam shvatio da je to bilo najbolje što sam ikada učinio.

10. Boravim u hotelima. Imati vlastiti stan značilo bi vezati se emocijama za određeni prostor, a to odvlači pozornost i prisebnost od znanosti.

11. Novac ne predstavlja toliku vrijednost kakvu je postavio čovjek prema njemu. Sav novac ja sam ulagao u izume s kojima sam omogućio nove pronalaske omogućujući čovječanstvu lakši život.

12. Pojedinac je prolazan, rase i narodi će doći i proći, ali čovjek ostaje. U tome leži duboka razlika između pojedinca i cjeline.

13. Tri su moguća rješenja za problem povećanja ljudske energije: prehrana, mir, rad.

14. Moramo osloboditi misli od ograničenja koja nameće prostor i vrijeme, ali i sačuvati glavne značajke.

15. Ja nemam obitelj. Samo želim nastaviti s radom. Novac bi mi samo smetao.

16. Nije mi bila namjera, no zabilježio sam impulse iz svemira nepoznatog podrijetla u pravilnim intervalima. Možda nam oni odavno šalju poruke kojih mi nismo svjesni.

17. Energija, to je ključni problem budućnosti – pitanje života ili smrti.

18. Sadašnji izvori energije su nepouzdani i truju naš planet. Možda preživimo to trovanje, ali doći će dan kada će ti izvori energije presušiti.

19. Ja mogu svojim projektom osigurati energiju za sve potrebe – čistu energiju.

20. Ja se ne bavim proricanjem, nisam gatara, ne proričem ljudima sudbinu i nisam izumitelj. Ja otkrivam. Ja sam otkrivač principa koji postoje. Najprije je bila energija, potom mаterijа. Moj mozak je samo prijamnik. U svemiru postoji neka jezgra iz koga mi crpimo znanje, snagu, inspiraciju. Nisam prodro u tajne te jezgre, ali znam da ona postoji.


Ako su Vas ovi citati inspirirali, pa ste poželjeli podijeliti i sebi drage citate, o tome više pročitajte i uključite se u naš projekt "Od kulture se raste" na: https://www.safetyguruinstitute.com/post/od-kulture-se-raste?fbclid=IwAR3ySg7iJNW-7yEahd3KL9D5lqBMKxm-VM9Yd9tv9VSbl4jOQZhOMZaM7yg
Uredila: Sanja Paić

Foto: mondo


58 views0 comments
bottom of page