*
top of page

Srce, noge, mostovi i Hendrix

Nekad je rad na željeznici bio težak. Osobito u vrijeme kratkog turnusa (12/24/12/24). Mnogi željezničari su tako svoj rad platili narušenim zdravljem. Pa tako i moj otac. Prvi srčani udar doživio je sa 28 godina, a sa 45 godina jedva je hodao. No koliko su mu noge bile slabe ruke su bile jake. Tako je početkom rata, dok smo čuvali željeznički most u Jasenovcu rekao: „Ne mogu hodati, ali dajte mi protuavionski top i ja ću vas čuvati dok me ne pogode.“ Uvijek je bio spreman žrtvovati se za druge. Nekako je kod mene ostala ljubav prema rijekama i mostovima. Samo meni su ruke slabe, ali noge jake pa trčeći volim spajati obale rijeka i mostove. Volim i mučiti ljude nagovarajući ih da počnu trčati jer je to zdravo za njih.

Moj otac bio je izrazito inteligentan, bio je najbolji učenik srednje škole. Za nagradu je dobio sat koji je bio ispravan više od 20 godina, ali je ostao u kući u Jasenovcu kad je počeo rat. Sve to vrijeme dok je radio pripremao je generacije i generacije mladih prometnika za izvršnu službu. Pomagao je i meni kad sam bio pripravnik, a i motivirao me da se školujem koliko mogu više. Dijelio je znanje i vjerovao u mlade. Ja nikad nisam dobio sat, ali zato se ne odvajam od svojeg pametnog sportskog sata koji me savjetuje. Slabo ga slušam. U subotu je rekao odmori se malo, ali odlučio sam istrčati prekrasni Hendrix half. I uspio.Moj otac prije nego je umro rekao je mami: „Poruči Draženu neka ostane u 'Sigurnosti', to je najbolji posao koji može raditi!“. Već dugo nisam u poslovima nadležnim za sigurnost prometa, ali i dalje sam na određeni način u 'Sigurnosti'. Svojim volonterskim djelovanjem sudjelujem u projektima koji promoviraju unaprjeđenje sigurnosti života i zdravlja.


Pokretanjem preventivno-edukativnog projekta „sportski koraci uz Hendrix“ želimo naglasiti nekoliko činjenica o željezničkim mostovima:

· stari željeznički mostovi u Hrvatskoj privlače pozornost svojom ljepotom, kako zbog svoje graditeljske vrijednosti (zakovica) tako i zbog svoje veličine

· znaju služiti za prelazak pješaka s jedne strane obale na drugu iako im je namjena isključivo prometna za vlakove

· često privlače osobe avanturističkog i adrenalinskog duha.


Hendrixov most toliko je postao popularan da se uz njega održavaju ljetni glazbeni festivali i mnoge druge aktivnosti, ali i poznata zagrebačka utrka Hendrix half. Zbog svega navedenog prošle godine smo se uključili u utrku Hendrix half te na taj način poticali zdrave navike i korake koji čine razliku: korak – trčanje i hodanje ispod mosta, umjesto opasnog hodanja i penjanja po mostu. Ove godine smo se u brojnijem izdanju uz prepoznatljivu „Hobotnicu sa stavom!“ priključili Hendrix halfu i na taj način poslali poruku – pridružite nam se sa koracima koji čine razliku i izdvojite se u mnoštvu drugih. Upravo kao što to čini i Hendrixov most!Autor: Dražen Kaužljar
56 views2 comments
bottom of page