*
top of page

Smoke on the Water i na prometnici

Jedna od tema vezanih uz sigurnost prometnica svakako je sigurnost prometnog toka. U edukacijskim video zapisima može se pronaći kakav je utjecaj vozača koji radi „slalom“ na cesti na ostale sudionike. Nagla ubacivanja u traku uvijek za posljedicu imaju usporavanje vozila iza sebe koje slijedom uspori narednih pet do deset vozila koji se nalaze iza tog vozila. Iako je vozač koji vozi brzo uvjeren kako ne radi ništa loše i da samo prati svoj tempo, ipak u velikoj mjeri narušava kvalitetu i sigurnost prometnog toka. Ništa drugačije nije niti kad netko projuri preko ograničenja brzine pored neiskusnog ili nesigurnog vozača. Takvi tek znaju reći: „Ja sigurnije vozim od onih sporih, nikad nisam prouzročio nesreću.“ Slično je i s vozačima koji za vrijeme vožnje koriste mobilne uređaje. Osobito na križanjima dok čekaju da se upali zeleno na semaforu. Svojim zakašnjelim reakcijama usporavaju protočnost kroz križanje i dodatno stvaraju gužve. U najmanju ruku je sebično razmišljati da je bitno da su oni prošli, a za one iza ih nije briga. I sve tako ide dok i sami ne zapnu u nekom „čepu“. Onda nervoza raste i kod brzih i kod sporih. Dovoljno je da se dva vozila malo kvrcnu i zakrče jednu traku. Ostali će se načekati dok ih prođu. U svakom slučaju stav kako si loš vozač ako se držiš pravila više je kontraproduktivan nego što to naši vozači i zamišljaju.


Biti inteligentan i provokativan nije nešto što se može vidjeti samo na prometnicama. Jedan od glavnih „provokatora“ rock'n'roll scene je bio Frank Zappa. Svojim nastupima privlačio je i sljedbenike ali i protivnike. Sve do jednom, do zastrašujućeg nastupa u Casinu u Montreuxu u Švicarskoj. Tom prilikom jedan od obožavatelja ispucao je svjetleću raketu prema pjevaču i bendu i tako izazivao ogroman požar u dvorani. Bilo je dosta teško ozlijeđenih osoba, ali srećom bez smrtno stradalih. Osim stradalih osoba, uništena je dvorana i kompletna oprema benda, a bendu Deep Purple je ugroženo snimanje novih pjesama. To iskustvo Deep Purple je zauvijek zabilježio u svojoj pjesmi Smoke on the Water, a rif te pjesme postao je legendaran za sva vremena. Pjesma je postala bezvremenski hit. Nažalost, kad su prometne nesreće u pitanju ne nastaju bezvremenski glazbeni hitovi. Uz mjesta tragedije obično su postavljeni lampioni, cvijeće ili mali spomenici. Kao uspomene za voljene osobe kojih više nema, ali i kao upozorenja za nas koji smo u prometu.


Dok sam radio u jedinici za sigurnost prometa znao sam reći „U Hrvatskoj nas je toliko malo da teško ima netko tko nije poznavao bar jednu smrtno stradalu ili teško ozlijeđenu osobu u prometu. Budite oprezni s takvim informacijama.“ Ja ih znam više. Jedan susjed smrtno je stradao na željezničko-cestovnom prijelazu, kućna prijateljica mojih roditelja oduzela si je život na željezničkoj pruzi, a jedan mladi prijatelj smrtno je stradao na svojem motociklu. Ipak za ovaj post izdvojio bih dvije mlade osobe koje su smrtno stradale.

Prvi je sedamnaestogodišnji mladić koji je smrtno stradao u željezničkoj nesreći kod Novske. Sin je željezničara i žene s kojom sam cijelu osnovnu školu išao u isti razred. Tu tragediju izdvajam jer ni dan danas nitko nije saznao zbog čega se na pruzi zaustavio teretni vlak koji nije bio u kvaru. Zbog čega sakrivanjem rezultata istraga provociramo sve korisnike usluga u željezničkom prometu. Druga mlada osoba je mlada studentica koja je smrtno stradala zbog neopreznog vozača motocikla. Ta mlada djevojka je bila toliko posebna da su njena obitelj s njezinim prijateljicama i prijateljima pokrenuli zakladu kako bi prevenirale štetne i opasne situacije u prometu i potaknule sudionike u prometu na odgovornije ponašanje. Prošle godine za vrijeme Kampusijade te su djevojke došle do štanda safety.guru INSTITUTA i prezentirale svoj rad. Smoke on the Water je kultna pjesma R'N'R, a Zaklada „Petrin korak“ kultna je inicijativa prometne sigurnosti i imaju moje poštovanje!


Autor: Dražen Kaužljar33 views0 comments
bottom of page