*
top of page

Slalom po gradskim avenijama..

Iako sam pristalica javnog prijevoza i redovito koristim vlak, ponekad pomislim kako je bolje ići automobilom. Osobito ako je vani vruće, a u vlaku nema klime. Ili ako je kiša i snijeg pa mokar dođem na posao. Ili kad je prevelika gužva.


I onda dođem u situaciju da zadnjih dana svako jutro koristim automobil vozeći se po glavnim gradskim avenijama s tri trake. Izaberem red u kojem mislim da ću najbrže proći i držim ga se. I tako jutros držim se ja „svog“ reda. I primjetim da se vozimo usporeno.


Pogledam malo ispred i ugledam vozača na skuteru kako se lagano vuče ispred nas. Svi ga po malo zaobilazimo i približavamo se semaforu. Tu nas on opet sustiže, provlači se između nas i ponovo je prvi u redu. Dio ga ponovo zaobilazi, a dio poput mene odustaje i nastavlja voziti usporeno iza njega.


Koliko god bi za grad bila bolja opcija da je više skutera nego automobila, kada se jedan takav pojavi na brzoj prometnici gdje je ograničenje 60 ili 70 km/h, skuter postaje ograničavajući čimbenik u prometnom toku, a vozač svojim slalomom pokazuje kako mu ipak nedostaje prometne kulture.


I tako se opet veselim vratiti u rutinu i vožnju vlakom, ponavljajući u glavi poslovicu: „U susjedovom dvorištu se uvijek čini da je trava zelenija!“.Autor: Dražen Kaužljar

Foto: Dražen Kaužljar

33 views0 comments
bottom of page