*

Sjećate li se “Železnog Franceka”, zaštitnog znaka svih zagrebačkih kvartova?

Updated: Mar 1

Riječ je o uličnim pumpama za vodu koje su netragom nestale, zaboravljene od novih generacija. U vruće ljetne dane, kada je gorio gradski asfalt, mnogi su se rashlađivali upravo kod Franceka.

Željezni čovječuljci ipak više ne nagrđuju parkove i ulice. Iako su bili zahrđali i otrcani imali su svoj šarm, a u zadnjih nekoliko godina postali su predmet ulične umjetnosti kroz projekt naziva “Pimp my Pump”.


Oslikavajući pumpe, dan im je novi život, prestaju biti hrpa suhog starog željeza i postaju dekorativni gradski sadržaj, dok grad postaje njihov muzej.

Gotovo svaki kvart ima svoju priču. Jeste li i vi pronašli Franceka u svojem susjedstvu?


Jedna od željeznih pumpi pretvorena je u “spomenik” pokojnom Dini Dvorniku. Picassov Francek može se pronaći u Trnju, jedna od Mondrianovih “Kompozicija” na Trešnjevci i suvenir-pumpa sa zagrebačkim grbom na Zrinjevcu....

Nakon što u travnju stupi na snagu nova regulativa Europske komisije kojom se želi svim građanima EU omogućiti čista i dostupna pitka voda te povećati povjerenje potrošača i potaknuti ih na konzumaciju vode iz slavine, možda im se vrati osim umjetničke duše i osnovna funkcija.


Uredila: Sanja Paić

Foto: Dražen Kaužljar, Internet
Kontaktiraj nas

Adresa. 

safety.guru INSTITUT, PAVLA LONČARA 12, 10360 Zagreb, CROATIA

Tel.

+385 92 301 9835 

+385 99 307 0408

Novosti.

  • Facebook Safety Guru
  • Instagram Safety Guru
  • Linkedin Safety Guru