*
top of page

Seoski i gradski zečić

Updated: Jan 30, 2020

Jeste li primijetili kako izgleda kad se u gradu izvede klince u šetnju. Znatiželjni kakvi jesu, klinci trčkaraju na sve strane. Zavire pod svaki auto. Dive se svakom autobusu i kamionu. Dive se i semaforima iako ih se pomalo boje. Boje se jer oni s kojima su u šetnji ponašaju se baš kao znakovi upozorenja. Svako malo govore: „Pazi, auto!“, „Pazi, bicikl!“, „Pazi, pas!“, „Ne u travu, ima svega!“, „Pazi, semafor!“, „Ne u lokvu vode!“, „Pazi, pošpricat će te!“...


Koliko god klinci bili zaigrani, u stalnom su stresu i grču, okruženi bukom, prljavim prometnicama i ispušnim plinovima. U takvom okruženju čovjek je u funkciji prometa što mu dodano povećava stres i čini ga nervoznim.


Zbog toga evo jedan pozitivan primjer zaigranosti klinaca uz prometnicu na selu. Isti ti klinci u mirnijem okruženju zaigrano trčkaraju, a kako nema buke sve čuju. Čuju psa kako laje iz dvorišta i veselo poziva na igru, čuju purane i kokoši s druge strane ograde, kravu u daljini kako  mukanjem pozdravlja. Oči su im širom otvorene, ali ne od stresa već od uzbuđenja i sreće. Trče po travi i vide ljubičicu i poneku žabu uz potok. Tamo nema semafora već punosunca, vedrog neba i  pokoji oblačić. I uovakvom ambijentu prometni sustav je u funkciji čovjeka.


Postoje li bolja rješenja za prometni sustav? Zeko iz Instituta o prometu razmišlja kao o nečem prirodnom, zaigranom i rastrčanom. On svojim skakutavim ponašanjem utječe na promet kojeg forsiraju nervozni vozači i odrasli ljudi. Na taj način osvješćuje vozače koji stalno nekud žure. O prometnicama razmišlja kao o poveznicama s prijateljima, kolegama, obitelji i s ljudima koje uopće ne poznajemo. Iako se čini nemogućim, u svijetu postoje različita razigrana rješenja. I zato, u prometu trebaju paziti i razigrani klinci i vozači i oni koji ga kreiraju i planiraju.
Autor: Dražen Kaužljar

Foto: Unsplash /Nathan Anderson

74 views0 comments
bottom of page