*
top of page

Sebičnost na biciklističkoj i pješačkoj stazi

Šetao sam se sa svojim psom po pješačkoj stazi na kojoj je bila i iscrtana biciklistička linija u jednom smjeru. Prema nama su dolazila dva osnovnoškolca na biciklima. Išli su u pogrešnom smjeru. Malo sam se pomaknuo u stranu, ali jedan od njih je i dalje išao prema meni. Na kraju je taj udario upravljačem u moju ruku i nastavio voziti. Pogledao sam prema njima i ugledao obitelj (otac, majka i kćer) kako se voze pravilnim smjerom. Zbog toga su ova dva dječaka prešla na pješački dio. Ni u jednom trenutku nisu pomislili kako se voze u krivom smjeru i kako bi bilo dobro da se zaustave dok se gužva ne raziđe. Sebičnost ili nekultura teško je reći. Opasnost za njih će biti velika kad se s takvim stavom pojave na cestovnoj prometnici.


Nekih 50 metara dalje bilo je raskršće i pri prelasku raskršća tročlana obitelj je krenula dalje. U jednom trenutku s druge strane je naišao odrasli biciklist, opet u pogrešnom smjeru. Na uzici je vodio psa. Kako nije imao prostora za proći prema raskršću skrenuo je prema djevojčici na biciklu i srušio je. Uz psovke je nastavio dalje. Djevojčica je srećom pala izvan ceste i nastavila se držati za koljeno. Okrenuo sam se i za tim biciklistom koji se bahato nastavio voziti. Ovdje je i sebičnost i nekultura bila na vrhuncu.


Predstavnik Sindikata biciklista jednom prilikom je rekao da je nehumano gurati bicikliste na pješačku infrastrukturu. I slažem se s tim. Nedovoljan prostor imaju i jedni i drugi. Često na to pomislim kad sam pješak u prometu. Većinom je prihvatljivo ponašanje svih sudionika koji vode brigu jedni o drugima, ali jučerašnja dva primjera su me prilično zamislila.


Dok se čeka lokalna vlast koja će prepoznati potrebe i prednosti biciklističkog prometa u gradovima, značajnu ulogu ima i sama kultura biciklista i pješaka. Ostali biciklisti koji su se vozili su bili puno kulturniji i ovi primjeri nisu ogledni primjer ponašanja u prometu. Ali su upozorenje. Bilo bi neophodno pronaći način za sankcioniranje ovakvih slučajeva.


Autor: Dražen Kaužljar

Foto: Unsplash

24 views0 comments
bottom of page