*
top of page

Satovi sreće u školama

Updated: Aug 17

Mi obrazujemo liječnike, inženjere i računovođe koji su ambiciozni i konkurentni. Međutim, razmišljamo li o tome je li oblikujemo pristojna, dobra i ljubazna ljudska bića?

Subotom rano ujutro inače bučna učionica u školi Kautilya Sarvodaya Bal Vidyalaya u južnom Delhiju u Indiji potpuno je tiha. Gotovo se mogu čuti samo otkucaji srca. Desetak učenika sjedi na svojim stolcima, zatvorenih očiju i s rukama na koljenima. Čuje se jedino zujanje ventilatora.


Udžbenika nema na vidiku. Na ploči piše "sat sreće" s velikim smajlićem pored. „Oslobodite svu napetost, usredotočite se na disanje. Zamislite da radite nešto što vas zaista čini sretnim”, govori učiteljica dok šeće među klupama.


U susjednoj učionici, učitelj vodi učenike kroz „vježbu zahvalnosti”. Zamolio je učenike, jednog po jednog, da razmisle zbog čega se danas osjećaju zahvalno.

"Mama je skuhala moje omiljeno jelo. Zahvalna sam joj"  kaže učenica Ankita.

"Otac me odveo u park da se igramo. Zahvalan sam što provodi vrijeme sa mnom, iako mora raditi " zadovoljno kaže učenik Varun.


Dalaj Lama je na inicijativu vlade Delhija pokrenuo satove sreće u školama kao revolucionarni eksperiment iz kojeg svi možemo nešto naučiti.

Satovi su uvedeni u tisuću državnih škola u indijskoj prijestolnici i sastoje se od vježbi meditacije, inspirativnih priča i aktivnosti.

Ovaj neobičan školski sat sreće osmišljen je da pomogne učenicima da se opuste, osvrnu na pozitivne stvari tijekom dana i bolje suočavaju sa svojim životima. Nema udžbenika, ispita niti domaćih zadaća.


Indija zauzima tek 133. mjesto od ukupno 155 zemalja u Izvještaju UN o svjetskoj sreći za 2018. godinu. Poznata je po rigidnom obrazovnom sistemu koji vrši intenzivan pritisak na učenike da postignu visoke ocjene. Mnogi smatraju da su stres, anksioznost i velika konkurencija pri upisivanju u prestižne škole razlog velike stope samoubojstava među učenicima.


Već nakon mjesec dana od uvođenja satova sreće primjetne su promjene.

"Mnogi učenici pokazuju više zanimanja i sad redovito dolaze u školu i više sudjeluju na nastavi" kaže učiteljica.
Uredila: Sanja Paić

Foto: aman-shrivastava-unsplash

62 views0 comments
bottom of page