*
top of page

Riječka prometna čarolija

Grad Rijeka je najveća je hrvatska luka, treći po veličini grad u Hrvatskoj. Zbog svojeg izvrsnog geoprometnog položaja posebna pozornost je posvećena prometnim rješenjima od Luka Rijeke prema odredištima u Hrvatskoj i Srednjoj Europi. Tu se posebno ističu željeznički i cestovni promet.


Zbog rekonstrukcije željezničkog kolodvora Brajdica, koja je započela prošlog ljeta, kroz središte grada Rijeke svakodnevno prolazi najmanje desetak vlakova s kontejnerima tako da se dodatno ističe isprepletenost željezničkog i cestovnog prometa.


Na samoj obali ne može se ne primijetiti vrlo neobična pruga, koja se stopila s cestom i obalom, a koja se proteže od željezničkog, preko autobusnog kolodvora prema kontejnerskom terminalu Brajdica.


Neobična je iz više razloga.

Neobična je zbog toga što na njoj više vrijede pravila cestovnog nego željezničkog prometa. Pa tako se može naići na nekoliko pješački zebri preko pruge, parkirališta za automobile i cestovna rampa. Bez obzira na tu posebnost, sve funkcionira kao po traci.

Neobična je i zbog što prolazi neposredno uz gradsku tržnicu i Hrvatsko narodno kazalište Ivan pl. Zajc. To su turističke atrakcije svakog grada pa tako i Rijeke.

Neobična je i zbog toga što to nije niti industrijski kolosijek niti industrijski matičnjak, već lokalna pruga L212: Rijeka – Rijeka Brajdica na kojoj prevladava cestovni promet. Duga je oko 2 kilometra, a pretežno služi za dopremu i otpremu kontejnera iz kontejnerskog terminala Brajdice za kolodvor Rijeku i dalje u raznim smjerovima.


Kako bi jedan vlak s 20-tak vagona prošao tom prugom potrebno mu je više od 5 minuta izravnog sudjelovanja u gradskom cestovnom prometu. Strpljivi vozači automobila ne čekaju klasičnu željezničku odjavu već odmah za vlakom kreću u osvajanje parkirnih mjesta i stvaraju Riječku prometnu čaroliju. Ne znam, ima li ovakva pruga još igdje u Europi, ali u kratkom videu može se pogledati mali dio te čarolije.


https://www.youtube.com/watch?v=Suff8YgWuHQ


Autor: Dražen Kaužljar

Foto: Sanja Paić

24 views0 comments
bottom of page