*
top of page

Recite djeci da ne moraju biti liječnici ili inženjeri da bi bili sretni

Početak nove školske godine podsjeća nas na najljepše životno doba - đačko doba. Koliko god bilo lijepo, vrlo je izazovno, za učenike, ali i roditelje. Vrijeme ispita posebno je zahtjevno i stresno za učenike, a pritisak i očekivanja su veliki.

Pismo jednog ravnatelja škole donosi drugačiju perspektivu, vrijednu da se proširi što dalje.


"Dragi roditelji, približava se vrijeme ispita. Znam da ste zabrinuti i želite da vaše dijete bude uspješno. Volio bih, međutim, kada biste razmisliti o tome da među djecom koja pristupaju ispitima ima budućih umjetnika kojima matematika možda neće biti bitna u životu.

Ima i budućih poduzetnika, kojima za uspjeh u poslu zaista nije bitna ni povijest, ni književnost.

Ima i budućih glazbenika kojima stvarno nikada neće trebati kemija. Ako vaše dijete dobije odlične ocjene na kontrolnom, radujte se, to je sjajno. Međutim, ako ocjene ne budu dobre, molim vas, nemojte zbog njih potkopati samopouzdanje svom djetetu, nemojte samljeti njegovo dostojanstvo. Recite mu da je sve u redu, da ima pravo dobiti lošu ocjenu. Da je riječ samo o jednom ispitu, a da ga u životu čekaju puno važnije stvari u kojima će se dokazivati.

Recite mu, bez obzira koju ocjenu je dobilo, da ga volite i da ga ne osuđujete. Molim vas, recite tako svojoj djeci i pratite kako će osvojiti svijet. Ne dopustite da im jedan ispit ili jedna loša ocjena oduzmu snove i zanose. Recite im, na kraju, da ne moraju biti liječnici ili inženjeri da bi bili sretni. Srdačno, Vaš ravnatelj"


Izvor: Abeceda roditeljstva

Foto: internet


53 views0 comments
bottom of page