*
top of page

re-GENERATOR - centar urbane kulture

Projekt suvremenog centra urbane kulture i inkubatora kreativnih i kulturnih industrija re-GENERATOR ušao je ovih dana u završnu fazu – iako je otvorenje predviđeno tek za kraj ljeta 2022. godine. Riječ je o projektu Grada Zaboka koji je odlučio napuštenu i zapuštenu industrijsku baštinu – nekadašnji prostor ZIVT-a (Zagorska industrija vunenih tkanina) – pretvoriti u višenamjenski i ekonomski samoisplativ polivalentni prostor namijenjen kulturno-umjetničkim sadržajima i organizacijama civilnog društva, a koji bi istovremeno služio i kao inkubator kreativnih i kulturnih industrija.Kako je istaknula zamjenica gradonačelnika Grada Zaboka Valentina Đurek, cijela priča zapravo je započela još 1936. godine kada se poduzetnik Milan Prpić iz mjesta Krivi put kraj Senja doselio u Oroslavje, gradić nedaleko od Zaboka, gdje je osnovao svoju prvu tvornicu tekstila. Ubrzo je u Zaboku pokrenuo tvrtku Tekstilna industrija Milan Prpić d.d. koja je nakon Drugog svjetskog rata postala ZIVT te je 1954. godine osnovao tvrtku kćer Regeneraciju Zabok. Pod tim imenom tvrtka posluje i danas, ali ne više u prostorima kojima je temelje udario poduzetnik Prpić. U tim su, pak, neuređenim prostorima Zabočani godinama organizirali koncerte, kao i jedan od najstarijih hrvatskih rock festivala HGF.


Plan je projekta re-GENERATOR da se postojeća neuređena zgrada temeljito rekonstruira. Kapacitet dvorane bit će 500 posjetitelja, dok će uz dodatnu pozornicu s vanjske strane zgrade programe moći pratiti i do 1000 posjetitelja. Prostorije predviđene za izvođače dobit će i dvije pripadajuće kupaonice s tušem. Na katu zgrade uredit će se prostori za tonski studio koji će uglavnom koristiti demo bendovi i učenici Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću iz Zaboka, koji će tu dobiti mogućnost praktične nastave. Potpuno zapuštena susjedna zgrada obnovit će se od temelja, bit će izgrađena od betona i stakla, a zamišljena je kao inkubator kreativnih i kulturnih industrija. Zadnja, treća zgrada tog kompleksa, čija će ovojnica biti izrađena od polikarbonata, namijenjena je organizacijama i udrugama civilnog društva, uz hostel sa 16 ležajeva u dvokrevetnim i četverokrevetnim sobama. Sve tri zgrade bit će povezane i grijat će se na principu termalne energije, pomoću takozvanih dizalica topline smještenih ispod glavne zgrade. Dakako, predviđen je i ugostiteljski objekt. Kompletan kompleks veličine 2195 m2 redizajnirali su arhitekti Marin Mikelić i Tomislav Vreš iz arhitektonskog studija MVA, s kojima je ekipa iz Grada Zaboka “kliknula već na prvu”, kako je naglasila Valentina Đurek.

“Inkubator kulturnih i kreativnih industrija odnosi se na kompletnu Krapinsko-zagorsku županiju i područje Urbane aglomeracije Zagreb. Drugim riječima, uz postojeće djelatnike brojnih udruga i kreativne poduzetnike, svima koji će biti zainteresirani naša vrata bit će otvorena”, rekla je Đurek.
Uredila: Sanja Paić

Izvor: nacional.hr

Foto: zabok.hr16 views0 comments
bottom of page