*
top of page

Razvoj logističkih centara kroz unaprjeđenje istrage

Updated: Aug 16, 2023

Globalizacija i otvaranje granica dalo je puni zamah razvoju logističke djelatnosti koja na učinkovit način povezuje transport i skladištenje. Teško da postoji netko tko bar jednom u životu nije koristio logističke usluge, pa ako ništa radi narudžbe računalne opreme iz inozemstva. Ili oni malo odvažniji s narudžbama glazbenih ploča i čak glazbene opreme. Vjerojatno se prvi puta nitko nije pitao koje poduzeće za logistiku je bolje uzeti radi sigurnosti i kvalitete usluge. Što bi to uopće značilo? A još manje ih se zapitalo kroz koliko logističkih centara je njihova pošiljka morala proći kako bi stigla na kućni prag.


I stvarno se postavlja pitanje, zašto su neka logistička poduzeća bolja, a neka lošija? Što sve ulazi u sigurnost logističke usluge u logističkom centru? Dogodi li se ikada izvanredni događaj na području logističkog centra i industrijskog kolosijeka? Tko provodi istrage... i tako redom.


U tradicionalnim željezničkim sustavima istragu izvanrednih događaja na području industrijskih kolosijeka pa i unutar logističkog prostora vodio je željeznički radnik i povjerenstvo iz željezničkog poduzeća. Oni su imali najbolje kompetencije za aktivnosti istrage. Podjelom željeznice na upravitelja infrastrukture i prijevoznike dolazi do određenih promjena i po pitanju istrage izvanrednih događaja. Prijevoznici su više orijentirani na logističke usluge, a upraviteljima se prepušta istraga za što oni nisu previše zainteresirani. I tu se javljaju sigurnosni, ali i proizvodni problemi.

Smanjivanjem odgovornosti u radu pri istrazi izvanrednih događaja dolazi do narušavanja sigurnosti na industrijskim kolosijecima što za posljedicu ima nezadovoljstvo korisnika logističkih usluga. Odlazak korisnika iz logističkog centra za posljedicu ima gubitak posla i za prijevoznike i za upravitelje infrastrukture.


Suvremena željeznička poduzeća svjesna su važnosti sigurnosti usluge te teže pružanju usluge bez izvanrednih događaja, a ako ih i bude one se moraju provoditi transparentno i odgovorno. Oni koji imaju znanje i iskustvo u provedbi istrage izvanrednih događaja u tome trebaju vidjeti svoju buduću priliku za približavanje korisnicima usluga.Naslov: Razvoj logističkih centara kroz unaprjeđenje istrage izvanrednih događaja na industrijskim kolosijecima

Autor: dr. sc. Dražen Kaužljar

Izvor: Željeznice 21

Foto: campbell-boulanger-unsplash

30 views0 comments
bottom of page